Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Najlepsze przyprawy do grzańca

Grzaniec to pyszny, rozgrzewający napój na winie, szczególnie popularny zimą. Aby grzaniec był szczególnie smaczny, warto poświęcić czas na wybór odpowiednich przypraw. Zadbaj też o sposób podania tego napoju!

Jakie przyprawy najlepiej użyć do grzańca?

  • Gwiazdki anyżu — Gwiazdki anyżu w kubkach do grzańca dodają smaku, no i efektownie wyglądają! Korzenna, lekko ostra, a zarazem delikatnie słodka przyprawa jest naprawdę niezastąpiona!
  • Laski cynamonu — Cynamon posiada delikatnie słodką nutę i dodaje charakterystycznego posmaku. Dodatkowo wzmacnia on smak wina.
  • Goździki — Do grzańca możesz wykorzystać zarówno goździki mielone, jak i całe, te drugie dodatkowo wyglądają efektownie w kubku. Przyprawa doda do grzańca wyrazistego i intensywnego korzennego smaku.
  • Kardamon — Smak kardamonu do połączenie cytrynowo-imbirowego aromatu i delikatnie gorzkiego smaku, doskonale połączy się z innymi przyprawami.
  • Pomarańcza — Ten owoc przełamie gorycz wina i doda cytrusowego posmaku. W pomarańczę możemy wbić goździki, dzięki czemu nie będą one pływać luzem w napoju.
  • Imbir — Imbir ze swoimi rozgrzewającymi właściwościami jest w grzańcu niezastąpiony! Korzeń imbiru można zetrzeć lub pokroić na plasterki,
  • Gałka muszkatołowa — Łagodny i lekko słodkawy smak gałki muszkatołowej dobrze komponuje się z pozostałymi przyprawami korzennymi.

W czym przygotować grzańca?

Grzaniec można podawać na różne sposoby. Najpopularniejszym wyborem są kubki kamionkowe do grzańca, które dodają klimatu i sprawiają, że picie tego rozgrzewającego napoju, jest jeszcze przyjemniejsze. Częstym wyborem do rozgrzewających, zimowych napojów są również kubki emaliowane, a elegancko i bardzo nowocześnie wyglądają również klasyczne szklanki.