Grzaniec to pyszny, rozgrzewający napój na winie, szczególnie popularny zimą. Aby grzaniec był szczególnie smaczny, warto poświęcić czas na wybór odpowiednich przypraw. Zadbaj też o sposób podania tego napoju!
Jakie przyprawy najlepiej użyć do grzańca?
- Gwiazdki anyżu — Gwiazdki anyżu w kubkach do grzańca dodają smaku, no i efektownie wyglądają! Korzenna, lekko ostra, a zarazem delikatnie słodka przyprawa jest naprawdę niezastąpiona!
- Laski cynamonu — Cynamon posiada delikatnie słodką nutę i dodaje charakterystycznego posmaku. Dodatkowo wzmacnia on smak wina.
- Goździki — Do grzańca możesz wykorzystać zarówno goździki mielone, jak i całe, te drugie dodatkowo wyglądają efektownie w kubku. Przyprawa doda do grzańca wyrazistego i intensywnego korzennego smaku.
- Kardamon — Smak kardamonu do połączenie cytrynowo-imbirowego aromatu i delikatnie gorzkiego smaku, doskonale połączy się z innymi przyprawami.
- Pomarańcza — Ten owoc przełamie gorycz wina i doda cytrusowego posmaku. W pomarańczę możemy wbić goździki, dzięki czemu nie będą one pływać luzem w napoju.
- Imbir — Imbir ze swoimi rozgrzewającymi właściwościami jest w grzańcu niezastąpiony! Korzeń imbiru można zetrzeć lub pokroić na plasterki,
- Gałka muszkatołowa — Łagodny i lekko słodkawy smak gałki muszkatołowej dobrze komponuje się z pozostałymi przyprawami korzennymi.
W czym przygotować grzańca?
Grzaniec można podawać na różne sposoby. Najpopularniejszym wyborem są kubki kamionkowe do grzańca, które dodają klimatu i sprawiają, że picie tego rozgrzewającego napoju, jest jeszcze przyjemniejsze. Częstym wyborem do rozgrzewających, zimowych napojów są również kubki emaliowane, a elegancko i bardzo nowocześnie wyglądają również klasyczne szklanki.