Darmowa dostawa dla zamówień od 299 zł!

Poznaj autora

Gabriela Goraj

Przepis na gofry z bitą śmietaną

Mamy dziś dzień bitej śmietany, chcąc świętować postanowiłam przyrządzić danie, którego bez bitej śmietany nie potrafię sobie wyobrazić! Gofry!

Przepis na gofry

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 80 g oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli

Na sam początek rozdzielamy białka od żółtek. Do żółtek dolewamy mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy mikserem.

W osobnej misce ubijamy białka z solą, po kilku minutach dodajemy cukru i miksujemy jeszcze około 2 minut.

Dwie masy ostrożnie łączymy ze sobą, bardzo delikatnie mieszając.

Teraz wystarczy już tylko upiec gofry w gofrownicy i przygotować bitą śmietanę.

Smacznego! 🙂

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.