Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Sitko do gotowania na parze, czy warto?

Jak gotować na parze na sitku? 

W tym artykule omówimy wszystkie aspekty, które powinieneś znać na temat gotowania na parze na sitku. Jak używać sitka do gotowania na parze? Jakie sitko na parę będzie najlepsze? W jakie sitko do gotowania na parze warto zainwestować?

Czy można gotować na parze na sitku?

Oczywiście! I wcale nie trzeba inwestować w specjalny garnek do gotowania na parze. Istnieje alternatywa, która równie dobrze się sprawdza – sitko do gotowania na parze. Taki wkład do gotowania na parze to tańszy zamiennik parowara. 

Parowanie jedzenia to doskonały sposób przygotowywania potraw. Gotowanie na parze to zdrowa i niskokaloryczna metoda obróbki termicznej, dzięki której przyrządzanie jedzenie zachowuje witaminy i minerały. Co za tym idzie – nadal smakuje doskonale. Jeśli jednak jesteś przyzwyczajony do potraw pieczonych lub smażonych, jedzenie na parze może wydawać Ci się nieco “jałowe”. Przynajmniej na początku. By temu zapobiec nie zapominaj o używaniu dużej ilości przypraw. Gotowe już danie skrop delikatnie oliwą z oliwek lub odrobiną masła. No właśnie, tylko jak właściwie używać sitka do gotowania na parze?

Jak używać sitka do gotowania na parze? 

Nim zaczniesz gotować na parze, przygotuj wszystkie składniki potrawy. Warzywa, ryby czy mięso powinny być pokrojone na podobnej wielkości kawałki, aby równomiernie się “ugotowały”. W międzyczasie napełnij garnek wodą i wstaw, by się zaczęła gotować. Potem pozostaje już tylko przygotować sitko i uparować danie. 

Jak rozłożyć sitko do gotowania na parze? 

Rozłożenie sitka do gotowania na parze jest naprawdę proste. Po prostu umieść je na garnku z gotującą się wodą. Upewnij się, że sitko jest stabilne i nie przemieszcza się podczas gotowania. Na wierzch połóż jedzenie, a całość możesz przykryć dopasowaną pokrywką – dzięki temu będzie gotowe szybciej. 

Jakie sitko do gotowania na parze wybrać?

Na rynku dostępne są różne rodzaje sitek do gotowania na parze. Najbardziej popularne są sitka ze stali nierdzewnej, które są odporne na wysokie temperatury czy korozję. Kupując sitko do gotowania na parze poza zestawem garnków, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na średnicę sitka.

Sprawdź, czy masz w swojej szafce kuchennej garnek o podobnej średnicy – tak by pasował do sitka. Często wybieranym i uniwersalnym produktem jest sitko Tefal i to rzeczywiście dobry wybór dla tych, którzy poszukują solidnego i wytrzymałego sitka do gotowania na parze. Jednak w sklepach znajdziesz też wiele innych sitek do gotowania na parze, z reguły nawet tańszych. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wkłady do gotowania na parze takich marek jak np. Ambition, która oferuje świetną jakość w stosunku do ceny. Szukając całego zestawu garnków, który będzie zawierał wkład do gotowania na parze, warto zainteresować się zestawem garnków marki Gerlach.