Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Smaczne przystawki wegetariańskie

Dziś 1 października, czyli międzynarodowy dzień wegetarianizmu! Bez względu na to, czy nie jemy mięsa, czy jemy sporadycznie, czy też jesteśmy ścisłymi mięsożercami, warto ten jeden dzień świętować jakimiś bezmięsnymi daniami. W końcu jedzenie mięsa zbyt często jest niezdrowe, a i nieekologiczne. Czemu by więc ten jeden dzień nie podjąć się wyzwania? A może nawet wybrać sobie taki jeden dzień w tygodniu, kiedy rezygnujemy z mięsa? Przygotowałam dzisiaj kilka smacznych pomysłów na słodkie i słone przekąski, które przypadną do gustu dosłownie każdemu!

Sałatka z pora z jajkami i pieczarkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 por
  • 8 pieczarek marynowanych
  • 150 groszku konserwowego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Jajka należy zagotować na twardo i pokroić w kostkę. Białą część pora przekrajamy na połowę i kroimy w plasterki. Pieczarki kroimy w kostkę lub plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Najlepsza do przyrządzenia sałatki będzie miska emaliowana. Możemy w niej nie tylko przygotować produkt, ale również bezpiecznie przechowywać i podawać na stół. Taka potrawa to też fajny pomysł na sałatkę wielkanocną!

Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 125 g kaszy jaglanej
  • 300 g truskawek
  • 300 ml mleka
  • cukier

Kasze należy zagotować i ostudzić. Następnie wrzucamy ją do blendera, dodajemy truskawki i mleko oraz dosładzamy do smaku. Miksujemy na gładką masę.

W upalne dni koktajl można spokojnie podawać schłodzony, z kostkami lodów śmietankowych, przyrządzonych samodzielnie. Wystarczy zmiksować ze sobą śmietankę 30%, 2 jajka i cukier, a następnie masą zalewamy pojemnik na kostki lodu.

Cukinia z ziołami

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól

Cukinie należy dokładnie umyć i jeżeli mają grubą skórę to obrać, a następnie pokroić w talarki. Każdy krążek przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem i solą. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy talarki i smażymy je obustronnie.

Najlepsza będzie do smażenia cukinii patelnia grillowa. Dzięki niej warzywo nie przypali się, ale i nie nasiąknie tłuszczem, który zostanie w rowkach patelni. Tego rodzaju przekąska jest też odpowiednia dla osób, które muszą trzymać się diety bezglutenowej.