Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Tarta korzenna z gruszkami

Jesień to zdecydowanie sezon na gruszki! Jak do tego dodamy korzenne przyprawy — imbir, goździki, migdały… Powoli wprawimy się w jesienny, nostalgiczny nastrój, a od niego już coraz bliżej do magii świąt! Koniecznie przetestujcie ten prosty i pyszny przepis na tartę z gruszkami!

Przepis na tartę z gruszką

Składniki:

  • 400 g gruszki
  • 250 g mąki
  • 130 g śmietany 12 %
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g cukru
  • 1 budyń
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki esencji migdałowej
  • szczypta mielonych goździków
  • płatki migdałowe

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, żółtka, esencję migdałową i cukier puder. Rozrabiamy i tworzymy kulkę, którą następnie zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Pieczemy ciasto w 180 st. C. przez około 10 minut.

Osobno w misce mieszamy śmietanę, budyń, cukier, cukier puder, jajko, mielony imbir i goździki.

Gotową masę wylewamy na ciasto i wykładamy na nią gruszki pokrojone w plasterki. Górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.

Ciasto pieczemy 30 minut w 180 st. C. Smacznego!