Każdą patelnię powinno się indywidualnie przygotowywać pod swoje użytkowanie. Najpopularniejszym sposobem na przygotowanie stalowej patelni do użytku jest wstępne wygrzanie patelni, które nie zajmuje wiele czasu, a przyniesie wiele korzyści!
Po co wygrzewać patelnię?
Patelnia stalowa musi przyzwyczaić się do temperatur na naszych kuchenkach. Delikatne potrawy mogą nie wyjść na nie wygrzanej patelni.
Niewygrzana patelnia:
- Nie brązowi zbyt dobrze mięsa.
- Grzeje się tylko w miejscu gdzie leży na nie jakiś produkt.
- Słabo przewodzi i kumuluje ciepło.
- Wymaga większej ilości tłuszczu.
- Proces smażenia na niej trwa znacznie dłużej.
Jak wygrzewać patelnię stalową?
- Włączamy palnik pod patelnią na średnią moc.
- Na nagrzaną patelnię wlewamy 250 ml oleju.
- Po minucie zmniejszamy moc pod patelnią.
- Tłuszcz rozprowadzamy następnie również na boczne ścianki patelni.
- Po 2 minutach kończymy wygrzewanie.
Olej, który służył do wygrzewania, nie nadaje się już do smażenia!