Darmowa dostawa dla zamówień od 299 zł!

Z czego słynie kuchnia koreańska? Przepisy i potrawy

Kuchnia koreańska słynie z intensywnych smaków, fermentowanych dodatków, dań na bazie ryżu i dużej ilości warzyw. Jej najbardziej rozpoznawalnym symbolem jest kimchi – pikantna kiszona kapusta. Wśród koreańskich potraw znajdziemy zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie. Dużą rolę odgrywają także zupy, potrawy jednogarnkowe i sezonowe przekąski, a posiłki podawane są zawsze z wieloma przystawkami (tzw. banchan). Dowiedz się więcej na ich temat: odkryj kuchnię koreańską z Kuketo!

  1. Jakie są typowe koreańskie dania?
  2. Co się je w Korei na śniadanie?
  3. Co jedzą Koreańczycy na obiad?
  4. Co piją Koreańczycy do obiadu?
  5. Co Koreańczycy jedzą na kolację?
  6. Czy koreańskie jedzenie jest zdrowe?
  7. Jak zrobić kimchi?
  8. Prosty przepis z kuchni koreańskiej – domowy bibimbap
  9. Tteokbokki – ryżowe kluseczki w pikantnym sosie

Jakie są typowe koreańskie dania?

Kuchnia koreańska to przede wszystkim różnorodność smaków i form podania. Na jednym stole spotyka się dania pikantne, kwaśne, słodkawe i umami. Do najczęściej spożywanych potraw należą:

  • Tteokbokki – ryżowe kluski w pikantnym sosie
  • Kimchi – fermentowana kapusta pekińska z ostrą pastą gochugaru
  • Bibimbap – ryż z warzywami, jajkiem sadzonym i pastą gochujang
  • Bulgogi – marynowana wołowina smażona na patelni lub grillu
  • Japchae – makaron z batatów smażony z warzywami i mięsem
  • Samgyeopsal – grillowany boczek wieprzowy, jedzony zawijany w liście sałaty
  • Kimchi jjigae – zupa z kimchi, tofu i wieprzowiny

Co się je w Korei na śniadanie?

Śniadanie w Korei to najczęściej pełnowartościowy, ciepły posiłek. Składniki są proste, ale sycące:

  • Zupy (np. z tofu, wodorostów, kimchi)
  • Ryż i fermentowane warzywa
  • Jajka i ryby
  • Banchan – małe przystawki

To dania typowe również na inne pory dnia – Koreańczycy nie dzielą kuchni na „śniadaniową” i „obiadową”.

Co jedzą Koreańczycy na obiad?

Obiady w Korei są bogate w zupy, ryż i banchan. Przykłady:

  • Bibimbap
  • Zupy jjigae (kimchi jjigae, doenjang jjigae)
  • Makaronowe dania z bulionem
  • Mięsa duszone lub grillowane

Do przygotowania koreańskich zup i duszonych potraw, wymagających długiego gotowania, idealnie sprawdzi się garnek emaliowany, który długo utrzymuje ciepło i nie wchodzi w reakcję z żywnością.

Co piją Koreańczycy do obiadu?

Najczęściej:

  • Ciepła woda
  • Zbożowe herbaty
  • Napary ziołowe

Podczas spotkań:

  • Somaek (połączenie soju i piwa)
  • Soju, makgeolli, piwo

Co Koreańczycy jedzą na kolację?

Kolacje bywają lżejsze lub bardziej imprezowe. Popularne dania:

  • Szybki makaron ramyeon
  • Grillowane mięsa z sosem ssamjang i sałatą
  • Kimbap i mandu (pierogi)
  • Tteokbokki – obowiązkowy street food

Czy koreańskie jedzenie jest zdrowe?

Zdecydowanie tak! Kuchnia koreańska to:

  • Dużo warzyw, błonnika i fermentowanych produktów
  • Mało tłuszczu i cukru
  • Techniki gotowania zamiast smażenia
  • Źródła naturalnych probiotyków (kimchi, makgeolli)
  • Możliwość tworzenia wersji wegetariańskich i lekkostrawnych

Jak zrobić kimchi?

Kimchi można przygotować w domu, nawet bez specjalistycznych składników. Najlepiej kisić je w słoiku lub w kance emaliowanej, która nie reaguje z kwaśnym środowiskiem i idealnie nadaje się do fermentacji.

Składniki:

  • Kapusta pekińska, sól, czosnek, imbir, marchewka, rzodkiew, gochugaru, sos rybny, cukier

Skrócony sposób:

  1. Zasól kapustę, odstaw na 2 h.
  2. Przygotuj pastę z przypraw.
  3. Połącz z warzywami i zamknij w czystym słoiku lub emaliowanej kance.
  4. Fermentuj 1 dzień w temperaturze pokojowej, potem wstaw do lodówki.

Prosty przepis z kuchni koreańskiej – domowy bibimbap

Bibimbap można przygotować z tego, co masz w lodówce! Wystarczy:

Składniki:

  • Ryż, jajko, marchewka, cukinia, szpinak, mielone mięso lub tofu, czosnek, sos sojowy, olej sezamowy, pasta gochujang (lub ketchup + chili)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż. Warzywa podsmaż na odrobinie oleju (świetnie sprawdzi się do tego patelnia emaliowana, dzięki której danie zachowa swój wyjątkowy smak i aromat).
  2. Mięso podsmaż z czosnkiem i sosem sojowym.
  3. Ułóż w misce ryż, warzywa, mięso i jajko sadzone.
  4. Na koniec dodaj gochujang.

Tteokbokki – ryżowe kluseczki w pikantnym sosie

To jedno z najbardziej rozpoznawalnych koreańskich dań ulicznych. Pikantne, kleiste, słodko-ostre i bardzo uzależniające!

Składniki (dla 2 osób):

  • 200 g ryżowych klusek (tteok) – dostępne w działach z kuchnią azjatycką
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie)
  • Szczypiorek, sezam do dekoracji
  • Ew. plasterki rybne (odpowiednik surimi) lub tofu

Sposób przygotowania:

  1. W głębokiej patelni emaliowanej zagotuj wodę z pastą gochujang, sosem sojowym, cukrem i czosnkiem.
  2. Dodaj kluski ryżowe i gotuj na średnim ogniu 10–12 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Jeśli chcesz, dodaj tofu lub plasterki rybne.

Podawaj z jajkiem, szczypiorkiem i sezamem.