Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Formy do babki

Dostępność
Dostępność
Marka
Marka
Więcej
Cechy szczególne
Cechy szczególne
Więcej
Długość
Długość
Więcej
Długość ostrza
Długość ostrza
Więcej
Kolor
Kolor
Więcej
Liczba elementów w zestawie
Liczba elementów w zestawie
Więcej
Liczba garnków w zestawie
Liczba garnków w zestawie
Materiał
Materiał
Więcej
Pojemność
Pojemność
Więcej
Rodzaj noża
Rodzaj noża
Więcej
Rodzaj powłoki
Rodzaj powłoki
Więcej
Specjalne
Specjalne
Więcej
Średnica
Średnica
Więcej
Średnica dna
Średnica dna
Więcej
Styl
Styl
Więcej
Szerokość
Szerokość
Więcej
Typ kuchenki
Typ kuchenki
Więcej
Wielkość
Wielkość
Wymiar
Wymiar
Więcej
Wysokość
Wysokość
Więcej
Zastosowanie
Zastosowanie
Więcej
Dostępność
Wybierz
Dostępność
Marka
Wybierz
Marka
Więcej
Cechy szczególne
Wybierz
Cechy szczególne
Więcej
Długość
Wybierz
Długość
Więcej
Długość ostrza
Wybierz
Długość ostrza
Więcej
Kolor
Wybierz
Kolor
Więcej
Liczba elementów w zestawie
Wybierz
Liczba elementów w zestawie
Więcej
Liczba garnków w zestawie
Wybierz
Liczba garnków w zestawie
Materiał
Wybierz
Materiał
Więcej
Pojemność
Wybierz
Pojemność
Więcej
Rodzaj noża
Wybierz
Rodzaj noża
Więcej
Rodzaj powłoki
Wybierz
Rodzaj powłoki
Więcej
Specjalne
Wybierz
Specjalne
Więcej
Średnica
Wybierz
Średnica
Więcej
Średnica dna
Wybierz
Średnica dna
Więcej
Styl
Wybierz
Styl
Więcej
Szerokość
Wybierz
Szerokość
Więcej
Typ kuchenki
Wybierz
Typ kuchenki
Więcej
Wielkość
Wybierz
Wielkość
Wymiar
Wybierz
Wymiar
Więcej
Wysokość
Wybierz
Wysokość
Więcej
Zastosowanie
Wybierz
Zastosowanie
Więcej

Forma na babkę

Forma do pieczenia babki jest niezbędna w kuchni, zwłaszcza na Wielkanoc! Na świątecznym stole prócz jaj i pasztetu, nie może zabraknąć babki wielkanocnej. Oczywiście, są inne ciasta popularne w święta: mazurki, serniki… ale czy wyobrażacie sobie święta bez puszystej, świeżutkiej babki posypanej cukrem pudrem?

Forma do babki z kominkiem czy bez?

Mimo że, kształt babki zdaje się być wszystkim dobrze znany i niezmienny od lat, to wbrew pozorom formy do pieczenia babki istnieją w bardzo różnych kształtach i rozmiarach i nie tak łatwo zdecydować się, czego właściwie potrzebujemy. Pierwszym, bardzo istotnym kryterium jest rozmiar babki. Mamy w naszej ofercie bardzo dużo różnych wielkości foremek o średnicy od 14cm do aż 23cm. Kolejne kryterium to forma na babkę z kominem czy bez? To jest kwestia zupełnie indywidualna, jaka babka bardziej nam się podoba. Jeśli bardziej podoba nam się forma do babki bez komina pozostaje jeszcze pytanie jak szeroka ma być owa tulejka. Kiedy wreszcie podejmiemy decyzję o kształcie formy na babkę, pozostaje już ostatnia kwestia: czy zdecydujemy się na zwyczajną formę do pieczenia z blachy ocynkowanej, czy może zainwestujemy w specjalną formę z warstwą nieprzywierającą typu non-stick?

Najlepsza forma do pieczenia babki i historia

Jaka jest najlepsza forma do babki? Na pewno nieprzywierająca i odpowiednio duża, a także w preferowanym przez nas kształcie. A skąd się wzięła historia słynnej babki wielkanocnej? Dawniej była wypiekana w Wielki Piątek, istniał przesąd, że ciasto opada jak tylko w pobliżu pojawi się „chłop” i stąd nazwa ciasta – „baba”. Dodatkowo, zgodnie z tradycją, nieudana babka kompromitowała gospodynię, każda więc szanująca się gospodyni chuchała i dmuchała na ciasto, aby wyszło idealne. Tymczasem wróćmy do rzeczywistości! Foremki do babki, które znajdziecie w naszym sklepie sprawią, że nasze wielkanocne baby będą jak to pisał Lucyan Siemieński:

„Podobne wieżom, baby, zadziwiające ogromem, a jeszcze więcej lekkością, taka baba to prawdziwy Meisterstück dobrej gospodyni; ciasto jej śnieżne, lekkie, puchowe, wywołuje pochwały mężczyzn, zazdrość obudza w sąsiadkach, które albo nie znały tajemnicy pieczenia, albo żałowały zachodu i pilności i rumienią się widokiem swoich bab z zakalcem”.

Aż ślinka cieknie na myśl o tych pysznych wypiekach, prawda?