Marzą Wam się pyszne racuszki jak u babci? Zdobyłam przepis! Koniecznie go wypróbujcie, placuszki wychodzą pyszne!
Ps. Najlepsza do usmażenia racuchów będzie specjalna patelnia do pancake’ów, którą znajdziesz tutaj: https://naczynia.olkusz.pl/patelnie-do-jajek-sadzonych
Przepis na racuchy drożdżowe
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 7 g drożdży instant
- olej
Mleko grzejemy, żeby było lekko ciepłe. Do miski wrzucamy mleko, mąkę, jajka, cukier i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez około 3 – 4 minuty.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Jabłka myjemy i obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w małą kostkę. i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Mieszamy.
Na rozgrzany olej na patelni nakładamy po łyżce ciasta.
Placki smaż na małym ogniu przez około 2 – 3 minuty z jednej strony.
Usmażone placki odkładaj na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego! 🙂