Brytfanna jest naczyniem, w którym możemy przyrządzić przeróżne dania. Brytfanny sprawdzają się doskonale w przygotowaniu posiłków, które wymagają długiej obróbki termicznej. Naczynie zwane brytfanną składa się zwykle z dwóch elementów, podstawy oraz pokrywki. Często zdarza się też, że górnej części brytfanny możemy użyć także jako oddzielnego naczynia. Aktualnie brytfanny to szereg produktów powstałych z różnych materiałów, o różnych kształtach i rozmiarach. Jakie są zalety brytfanny i co właściwie możemy w niej przyrządzić?
Zalety brytfanny
- W brytfannie można piec, gotować, dusić, podpiekać, a nawet smażyć potrawy.
- W sklepach dostępne jest wiele rozmiarów i kształtów brytfann.
- Żeliwne i emaliowane brytfanny zapewniają wyjątkowy smak i aromat dań.
- W Brytfannie można przyrządzić różnego rodzaju dania: warzywa, mięsa, zapiekanki.
- Przygotowywanie potraw w brytfannie nie wymaga mieszania, dzięki czemu oszczędzamy czas.
- Wyprofilowane pokrywy brytfann sprawiają, że para wodna skrapla się i dania nie trzeba podlewać wodą.
Jaką brytfannę wybrać?
W sklepach możemy spotkać teraz naprawdę wiele rodzajów brytfann, aż może się zakręcić w głowie! Oszałamia ilość kształtów, kolorów, rozmiarów… Warto jednak pamiętać, że chociaż wystrój wnętrza może być dla nas ważny, to przede wszystkim liczy się jakość i praktyczność naczynia! Warto szczególnie wyróżnić brytfanny emaliowane. Emalia nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Dzięki temu potrawy z brytfanny emaliowanej będą bezpieczne dla dzieci, osób starszych i alergików, można też w nich bez obaw przechowywać dania, nawet kilka dni. Brytfanny emaliowane są również bardzo higieniczne i nie posiadają mikro szczelin, w których mogłyby rozwijać się bakterie. Bardzo popularne ostatnimi czasu są także brytfanny żeliwne. Naczynie żeliwne to produkt, który wymaga odpowiedniego zaopiekowania się nim, ale odpłaca się niesamowitym smakiem i aromatem potrawy. Dodatkowo naczynia żeliwne równomiernie rozkładają ciepło w naczyniu i utrzymują je na długo.
Co można przyrządzić w brytfannie?
- Różnego rodzaju mięsa,
- Zapiekanki,
- Gulasz i bigos,
- Ciasta i chleby,
- Duszone lub zapiekane warzywa,
- i wiele innych dań!