Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Brytfanny żeliwne

Dostępność
Dostępność
Marka
Marka
Więcej
Cechy szczególne
Cechy szczególne
Więcej
Długość
Długość
Więcej
Długość ostrza
Długość ostrza
Więcej
Kolor
Kolor
Więcej
Liczba elementów w zestawie
Liczba elementów w zestawie
Więcej
Liczba garnków w zestawie
Liczba garnków w zestawie
Materiał
Materiał
Więcej
Pojemność
Pojemność
Więcej
Rodzaj noża
Rodzaj noża
Więcej
Rodzaj powłoki
Rodzaj powłoki
Więcej
Specjalne
Specjalne
Więcej
Średnica
Średnica
Więcej
Średnica dna
Średnica dna
Więcej
Styl
Styl
Więcej
Szerokość
Szerokość
Więcej
Typ kuchenki
Typ kuchenki
Więcej
Wielkość
Wielkość
Wymiar
Wymiar
Więcej
Wysokość
Wysokość
Więcej
Zastosowanie
Zastosowanie
Więcej
Dostępność
Wybierz
Dostępność
Marka
Wybierz
Marka
Więcej
Cechy szczególne
Wybierz
Cechy szczególne
Więcej
Długość
Wybierz
Długość
Więcej
Długość ostrza
Wybierz
Długość ostrza
Więcej
Kolor
Wybierz
Kolor
Więcej
Liczba elementów w zestawie
Wybierz
Liczba elementów w zestawie
Więcej
Liczba garnków w zestawie
Wybierz
Liczba garnków w zestawie
Materiał
Wybierz
Materiał
Więcej
Pojemność
Wybierz
Pojemność
Więcej
Rodzaj noża
Wybierz
Rodzaj noża
Więcej
Rodzaj powłoki
Wybierz
Rodzaj powłoki
Więcej
Specjalne
Wybierz
Specjalne
Więcej
Średnica
Wybierz
Średnica
Więcej
Średnica dna
Wybierz
Średnica dna
Więcej
Styl
Wybierz
Styl
Więcej
Szerokość
Wybierz
Szerokość
Więcej
Typ kuchenki
Wybierz
Typ kuchenki
Więcej
Wielkość
Wybierz
Wielkość
Wymiar
Wybierz
Wymiar
Więcej
Wysokość
Wybierz
Wysokość
Więcej
Zastosowanie
Wybierz
Zastosowanie
Więcej

Brytfanna żeliwna do piekarnika

Gęsiarka żeliwna jest naczyniem z wieloletnią historią, które nie bez powodu było od lat znane i stosowane w kuchni polskiej. Produkt ten powraca do łask w nowym, lepszym wydaniu i właśnie do niego należą największe kuchenne zadania takie jak zapiekanie mięs lub przyrządzanie potraw jednogarnkowych: pieczonek czy bigosu. Dlaczego warto zainwestować w gęsiarkę żeliwną? Brytfanny żeliwne wykonane są z mocnego i grubego materiału, dzięki czemu produkt grzeje potrawę równomiernie i zachowuje ciepło na długo po przygotowaniu dania. Dodatkowo gęsiarki są odporne na temperatury, a waga naczynia, może zapobiec przypadkowemu szturchnięciu i zrzuceniu brytfanny na ziemię. Żeliwo jest bardzo trwałe, wystarczy je regularnie myć i zapobiegamy w ten sposób uszkodzeniom oraz osłabieniu brytfanny po opływie czasu.

Gęsiarka żeliwna emaliowana

Chociaż żeliwo już samo w sobie jest produktem doskonałym do tworzenia garnków czy patelni, to gęsiarki żeliwne emaliowane są jeszcze lepszym wyborem! Brytfanna żeliwna, dzięki emaliowanej powłoce, to nie to samo co stare brytfanny. Mamy tu do czynienia z podwójnymi korzyściami: mocne żeliwo dba o równomierne rozprowadzanie ciepła w naczyniu i zatrzymanie go na dłużej, a z kolei emaliowana powłoka wewnętrzna sprawia, że nasz posiłek zachowa wartości odżywcze oraz doskonały smak i aromat potraw. Dodatkowo, brytfanny żeliwne z powłoką emaliowaną są bezpieczne dla zdrowia i odpowiednie do stosowania, także dla alergików. To wszystko sprawia, że pieczenie jest łatwe i przyjemne.

Brytfanna żeliwna – jak dbać?

Warto wspomnieć, jak należy zadbać o naczynia żeliwne, aby posłużyły nam na długi czas, bo nie jest do takie oczywiste. Przed pierwszym użyciem należy brytfannę umyć, a następnie rozgrzać na kuchence lub w piekarniku. Po ostudzeniu brytfanny żeliwnej wetrzeć w powierzchnię naczynia olej lub inny tłuszcz. Na co dzień produkt myjemy gorącą wodą, można dodać odrobinę delikatnego detergentu, następnie porządnie osuszamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i natłuszczamy. Brytfanny żeliwne powinny być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu.

Brytfanna żeliwna na indukcję

Gęsiarka żeliwna nadaje się na każdy rodzaj kuchenki domowej, a więc nie ważne czy mają Państwo kuchenkę indukcyjną, ceramiczną, gazową, halogenową czy elektryczną, brytfanny żeliwne będą idealnym rozwiązaniem. Jak widać gęsiarki żeliwne na indukcję i do piekarnika to produkt łatwo dostępny. Każda gęsiarka żeliwna ma dwa poręczne uchwyty, ułatwiające nam przenoszenie tego ciężkiego naczynia. do tego różnorodne kształty i kolory sprawiają, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Warto wspomnieć, że brytfanny żeliwne Konighoffer oraz Belis, które posiadamy w swoim sklepie to cenione i chętnie wybierane marki, a ich naczynia są piękne, dopracowane do perfekcji i bardzo wytrzymałe.

Jak wybrać odpowiednią brytfannę żeliwną?

Przy wyborze gęsiarki warto zwrócić uwagę na jej rozmiar, ponieważ może się okazać, że zamówiony garnek żeliwny nie będzie się mieścił do naszego piekarnika. W trosce o Państwa zadowolenie, podajemy przy każdym produkcie rozmiar gęsiarki zarówno wewnętrzny, jak i zewnętrzny z uszami. Należy się także zastanowić, czy zależy nam na produkcie z surowego żeliwa, czy może jednak zainwestujemy w brytfannę żeliwną z powłoką emaliowaną. Istotne jest również, aby zwrócić uwagę na maksymalną temperaturę w jakiej trzymać możemy brytfannę. Brytfanny w całości żeliwne, nie mają w tym wypadku ograniczeń, ale już gęsiarki żeliwne z bakelitowymi uchwytami nie mogą być grzane do temperatury wyższej niż 230 stopni.