Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Marzą Wam się pyszne racuszki jak u babci? Zdobyłam przepis! Koniecznie go wypróbujcie, placuszki wychodzą pyszne!

Ps. Najlepsza do usmażenia racuchów będzie specjalna patelnia do pancake’ów, którą znajdziesz tutaj: https://naczynia.olkusz.pl/patelnie-do-jajek-sadzonych

Przepis na racuchy drożdżowe

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 7 g drożdży instant
  • olej

Mleko grzejemy, żeby było lekko ciepłe. Do miski wrzucamy mleko, mąkę, jajka, cukier i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez około 3 – 4 minuty.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Jabłka myjemy i obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w małą kostkę. i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Mieszamy.

Na rozgrzany olej na patelni nakładamy po łyżce ciasta.

Placki smaż na małym ogniu przez około 2 – 3 minuty z jednej strony.

Usmażone placki odkładaj na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego! 🙂