Tu znajduje się nowy sklep naczynia.olkusz.pl. Jesteś w dobrym miejscu!
Wyświetlanie wszystkich wyników: 2
Garnki żeliwne to naczynia bardzo funkcjonalne, ponieważ nadają się do użytku na indukcji, kuchence gazowej i do piekarnika. Przygotujesz w nim wiele smacznych potraw: wspaniałych mięs, daniach jednogarnkowych, zapiekanych, ale również... chleba! Być może niektórzy w tym momencie popukają się w głowę, no bo chleb... w garnku? Ale wbrew pozorom jest to najprawdopodobniej najlepszy sposób na wypieczenie miękkiego chleba z chrupiącą skórką o odpowiednim kształcie i pysznym smaku. Duży wpływ na to ma zapewne grubość, dzięki której garnki żeliwne nagrzewają się równomiernie i utrzymują ciepło na długo po wyłączeniu piekarnika.
W ofercie mamy dwa rodzaje garnków: garnek żeliwny oraz garnek żeliwny emaliowany wewnątrz. Ten drugi ma dodatkowe zalety. Garnek żeliwny z powłoką emaliowaną zapobiega przywieraniu resztek potraw i jest łatwy w czyszczeniu, a dodatkowo dba o to, aby nasz posiłek zachował wartości odżywcze. Razem emaliowana powłoka o właściwościach kwasoodpornych i grube żeliwne ścianki sprawiają, że garnek jest "nie do zdarcia", to inwestycja na długie lata pysznego jedzenia.
Warto wspomnieć, jak należy zadbać o garnek żeliwny, aby posłużył nam na długi czas, bo nie jest to takie oczywiste. Przed pierwszym użyciem należy garnek żeliwny umyć, a następnie rozgrzać na kuchence lub w piekarniku. Po ostudzeniu garnka, należy wetrzeć w powierzchnię naczynia olej lub inny tłuszcz. Na co dzień produkt myjemy gorącą wodą, można dodać odrobinę delikatnego detergentu, następnie porządnie osuszamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i natłuszczamy. Naczynia żeliwne powinny być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu. Wszystkie te zalecenia zapobiegną występowaniu rdzy na garnku, a co za tym idzie, przedłużą jego żywotność.
Obsługa klienta
Pytania i odpowiedzi
Zwroty i reklamacje
Formy płatności i dostawy
Projekt i wykonanie: Webmi