Tu znajduje się nowy sklep naczynia.olkusz.pl. Jesteś w dobrym miejscu!
Wyświetlanie wszystkich wyników: 4
Kto pamięta rodzinne biwaki, na których punktem kulminacyjnym było jedzenie pysznych pieczonek? Ja do tej pory pamiętam to podekscytowanie i głód, towarzyszące czekaniu na potrawę prosto z ogniska. Kociołki myśliwskie które mamy w ofercie sprawią, że powrócą Państwo do tamtych chwil, a także zaszczepi to miłość do biwaków kolejnym pokoleniom. Kociołki żeliwne są wyposażone w przykręcany uchwyt, umożliwiający powieszenie go nad ogniskiem. W pokrywie znajduje się odpowietrznik. Kociołki mają odkręcane nogi aby można je było łatwo transportować i przechowywać. Dodatkowo, kociołki myśliwskie w naszej ofercie mają różne rozmiary, warto się zastanowić czy potrzebujemy niewielkiego kociołka 5 litrowego, czy może mamy dużą rodzinę i aby wszyscy byli najedzeni musi być to przynajmniej 7 lub 8 litrów.
W ofercie mamy dwa rodzaje kociołków: kociołek żeliwny oraz kociołek żeliwny emaliowany wewnątrz. Ten drugi ma dodatkowe zalety. Kociołek żeliwny z powłoką emaliowaną zapobiega przywieraniu resztek potraw i jest łatwy w czyszczeniu, a dodatkowo dba o to, aby nasz posiłek zachował wartości odżywcze. Razem emaliowana powłoka o właściwościach kwasoodpornych i grube żeliwne ścianki sprawiają, że garnek jest "nie do zdarcia", to inwestycja na długie lata pysznego jedzenia.
Warto wspomnieć, jak należy zadbać o kociołek żeliwny, aby posłużył nam na długi czas, bo nie jest to takie oczywiste. Przed pierwszym użyciem należy kociołek żeliwny umyć, a następnie rozgrzać na ognisku. Po ostudzeniu kociołka żeliwnego wetrzeć w powierzchnię naczynia olej lub inny tłuszcz. Na co dzień produkt myjemy gorącą wodą, można dodać odrobinę delikatnego detergentu, następnie porządnie osuszamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i natłuszczamy. Naczynia żeliwne powinny być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu. Wszystkie te zalecenia zapobiegną występowaniu rdzy na kociołku.
Kociołki żeliwne wzbogacają dania o żelazo, dlatego szczególnie polecamy kociołki żeliwne osobom z anemią. Dodatkowo żeliwo to naturalny surowiec, przez co jest zdrowy i bezpieczny. Żeliwo wzbogaca smak potraw, przykładowo chyba każdy potwierdzi, że pieczonka na ognisku smakuje zupełnie inaczej niż taka z piekarnika. Należy pamiętać o impregnacji naczynia żeliwnego, aby nie pojawiała się rdza, a co za tym idzie - aby kociołek nie tracił zdrowotnych właściwości.
Obsługa klienta
Pytania i odpowiedzi
Zwroty i reklamacje
Formy płatności i dostawy
Projekt i wykonanie: Webmi