Rondle z rączką i z uchwytami
Rondel to kolejne naczynie, które bezwzględnie powinno pojawić się w każdej kuchni. Czym się różni od garnka? Jest mniejszy i posiada zazwyczaj jedną rączkę, choć dostępne są także modele z dwoma uchwytami. Niewielki garnuszek z poręczną rączką, świetnie nadaje się do przygotowywania wielu dań czy dodatków. Można w nim przygotować sos do obiadu, pyszną owsiankę czy podgrzać zupę! Ponadto, sprawdzą się podczas duszenia, gotowania, a nawet pieczenia! W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo wiele rodzajów rondli – tradycyjne rondle pokryte emalią, sterylne rondle stalowe, a także nowoczesne rondle ceramiczne, granitowe i teflonowe.
Rondel ceramiczny
Rondelki z powłoką ceramiczną wyróżniają się szczególnie zastosowaniem powłoki. Powłoka ceramiczna posiada właściwości nieprzywierające i można smażyć na niej z użyciem małej ilości tłuszczu. Rondle ceramiczne są doskonałe dla osób na diecie lub prowadzących zdrowy tryb życia. Dodatkowo rondel ceramiczny minimalizuje ryzyko przypalenia i przywarcia do dna potrawy. Powłoka ceramiczna jest dodatkowo odporna na rdzę i przebarwienia oraz łatwa do utrzymania w czystości. Rondle z powłoką ceramiczną są odporne na wysokie temperatury, nie warto jednak ich przegrzewać, aby zachowały na długo swoją jakość. Tego rodzaje rondle składają się z korpusu aluminium oraz specjalnej powłoki powstałej z gliny i minerałów.
Rondelek emaliowany
Mały rondelek emaliowany daje Państwu możliwość gotowania i podgrzewania, posłuży także do przechowywania żywności w lodówce. Rondle emaliowane mogą być także umieszczane w piekarniku, z łatwością podgrzejemy w nich potrawy bez konieczności pilnowania i mieszania. Niski rondelek z rączką pokryty emalią idealnie sprawdzi się do gotowania dla dzieci, szczególnie tych zmagających się z alergią. Emalia chroni żywność przed wnikaniem drobnoustrojów, a oszczędny wymiar rondla będzie dodatkowym atutem, jeśli gotujemy lub podgrzewamy tylko niewielkie ilości potraw. Do wyboru znajdziecie zarówno rondle z rączką jak i rondle z uchwytami. Do podgrzewania produktów płynnych jak sosy czy zupy proponujemy rondle z dzióbkiem, ułatwiającym przelewanie. Garnki emaliowane zazwyczaj nadają się do stosowania na każdy rodzaj kuchenek, zwykle modele z płaskim dnem to rondle na indukcję. Zaletą naczyń emaliowanych jest ich wyjątkowy wygląd, jakiego nie zapewni żaden inny rodzaj garnków. Szeroka gama kolorów i wzorów z pewnością sprawi, że z pewnością któryś z rondli emaliowanych oferowanych przez nasz sklep przypadnie Państwu do gustu.
Rondle granitowe
Naczynia posiadające powłokę granitową są niezwykle solidne oraz praktyczne. Wytrzymałe rondle granitowe posiadają dużą odporność na uszkodzenia i są odporne na zarysowania, korozje oraz wysokie temperatury. Mimo to warto zaznaczyć, że bezpieczniejsze dla naczynia będzie korzystanie z drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych, co przedłuży ich żywotność. Rondle z powłoką granitową posiadają dość grube ścianki, dzięki czemu nagrzewają się równomiernie i na długo utrzymują wysoką temperaturę. Rondelki z powłoką granitową przywodzą na myśl naturę i wychodzą naprzód nowoczesności. Kamienne oraz drewniane dodatki do kuchni w czasach ekologii stały się niezwykle popularne i są mile widziane w większości futurystycznych wnętrz.
Rondelki stalowe
Stal nierdzewna doskonale przewodzi i utrzymuje ciepło, dzięki czemu zyskała wiele zwolenników. Produkty ze stali charakteryzują się wyjątkową wytrzymałością i odpornością na zarysowania. Odpowiednio użytkowane z pewnością posłużą na długie lata. Niskie rondelki z rączką dostępne są w opcjach z grubszym, termicznym dnem skracającym czas nagrzewania. Oferowane rondle stalowe wyposażone są w długie, praktyczne trzonki, zarówno lekkie z tworzywa sztucznego, jak i stalowe. Rondle ze stali nierdzewnej z rączką z tego samego materiału można dodatkowo stosować do piekarnika, zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym opisem każdego produktu. Producent ELO Germany proponuje rondle ze skalą litrażową, ułatwiającą podgrzanie odpowiedniej ilości mleka do ciasta czy odmierzenie ilości oleju. Regułą jest już, że garnki ze stali nierdzewnej nadają się do użytkowania na każdym rodzaju kuchenek. Wszystkie oferowane przez nas rondelki to rondle na indukcję.
Rondle teflonowe
Naczynia teflonowe zdobyły ogromną popularność i obecnie można ją znaleźć w większości polskich kuchni. Powłoka teflonowa sprawia, że potrawy nie przywierają i nie przypalają się do dna naczynia. Dodatkowo rondle teflonowe są odporne na wysoką temperaturę i można w nich podsmażać potrawy na niewielkiej ilości tłuszczu. Ta mała ilość jednak zawsze powinna znajdować się w naczyniu podczas smażenia, ponieważ uchroni to powłokę przed uszkodzeniami i przedłuży jego żywotność. O czym również należy pamiętać to o stosowaniu drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych, które nie uszkodzą wrażliwej powłoki. Podczas mycia natomiast należy używać delikatnych środków myjących i miękkich gąbeczek.
Rondelek z rączką lub z uchwytami
Rondelek z rączką, cechuje się jedną rączką umieszczoną po jednej stronie o, co ułatwia jego przenoszenie i manipulację podczas gotowania. Z kolei rondelek z uchwytami posiada dwa uchwyty umieszczone po bokach naczynia, co zapewnia lepszą równowagę i stabilność podczas przenoszenia. Wybór między tymi dwoma rodzajami zależy głównie od indywidualnych preferencji oraz wygody użytkowania w kuchni.