Brytfanny i gęsiarki to temat rzeka. Kto by pomyślał, że na rynku dostępnych jest tak wiele różnych rodzajów brytfann. Nam, pierwsze co, od razu przychodzi do głowy klasyczna czarna brytfana emaliowana lub ciężka, ale kolorowa brytfanna żeliwna. Te dwa rodzaje zna praktycznie każdy z was. Używane są w naszych domach do przygotowania niedzielnego obiadu – pieczonej kaczki, gęsi czy schabu. Ale skoro już mamy taki szeroki wybór brytfan na rynku to jaką kupić do pieczenia mięs, a jaką do gołąbków?
Brytfanny emaliowane – klasyka w swoim gatunku.
Brytfanna emaliowana do pieczenia mięs.
Jesień się zbliża wielkimi krokami, więc powoli zmieni się również rodzaj przygotowywanych posiłków. W naszym codziennym menu pojawią się potrawy rozgrzewające i bardziej syte. Brytfanna emaliowana będzie zdecydowanie częściej wykorzystywana do przygotowania gołąbków w różnej postaci oraz mięs zapiekanych. Sprawdzi się również do przygotowania dań z wołowiny, np. gulasz w brytfannie czy roladki wołowe z brytfany. W naszym sklepie internetowym znajdziecie dawne brytfanny emaliowane polskiej produkcji, które są ręcznie emaliowane i wypalane w piecu. Takie klasyczne, ręcznie wykonane brytfanny łatwo rozpoznać, ponieważ mają liczne niedociągnięcia i nierówności. Jest to typowa cecha dla produktów hand-made doceniana przez konsumentów. Produkt ten zadowoli wszystkich, którzy cenią sobie unikatowość i produkcję lokalną. Klasyczna czarna brytfana emaliowana posiada pokrywę i dwa boczne uchwyty. Brytfanny emaliowane można używać w piekarniku oraz na kuchence gazowej. Tradycyjne brytfanny emaliowane kupisz w cenie 50 – 180 zł w zależności od jakości i grubości blachy, z której zostały wykonane.
Brytfanny emaliowane do ciast.
Spośród brytfan emaliowanych wyróżnić należy typowe brytfanny do pieczenia ciast i biszkoptów. Brytwanna emaliowana do ciast ma prostokątny kształt i dwa uchwyty po bokach. Dostępne są różne rozmiary i kolory. Miłośnicy słodkich wypieków uwielbiają brytfanny w jasnych, pastelowych kolorach. Brytfanna emaliowana do ciasta najczęściej dostępna jest w wersji z kremową emalią w środku. W sezonie na śliwki i brzoskwinie polecamy przygotować owoce z cynamonem pod kruszonką. Takie szybkie danie może być świetnym deserem lub śniadaniem na słodko z dodatkiem jogurtu naturalnego. Brytfanna emaliowana do ciast dostępna jest już od 30 zł.
fot. instagram @rozkoszny
fot. instagram @rozkoszny
Brytfanna żeliwna – jakość i klasyka w jednym.
Brytfanny żeliwne możemy spotkać w dwóch wersjach – brytfanna okrągła oraz brytfanna owalna. Obie zawsze posiadają pokrywki z uchwytem bakelitowym, który nadaje się do użytkowania w piekarniku. Brytfanna żeliwna to naczynie wysokiej jakości, które charakteryzuje się ciężkością i grubymi ścianami naczynia. Dno również jest o wiele grubsze niż w przypadku innych brytfann. Grube dno w brytfannie i gęsiarce zapobiega przywieraniu żywności podczas długiego pieczenia. Brytfanny żeliwne, ze względu na grubość ścian naczynia, są wyjątkowo dostosowane do długiego pieczenia. A przecież mięsa przygotowane w całości w piekarniku wymagają długiego czasu, zazwyczaj jest to ok. 1 h na 1 kg mięsa. Gęsiarki żeliwne są emaliowane, ponieważ powłoka emaliowana jest neutralna dla żywności. Dzięki powłoce emaliowanej producenci uzyskują bardzo żywe kolory. Najbardziej popularnym kolorem w przypadku brytfann i gęsiarek żeliwnych jest kolor czerwony i pomarańczowy. Pięknie prezentują się w kuchni i w piekarniku. Brytfanny z powłoką emaliowaną są prawie jak brytfanny ceramiczne. Wszystkie mogą być wykorzystywane tak jak brytfanny ceramiczne. Brytfanna ceramiczna charakteryzuje się łatwością w czyszczeniu, ciężką wagą i idealnie gładką powierzchnią, która zapobiega przywieraniu podczas długiego pieczenia w piekarniku. Ceny brytfan żeliwnych zaczynają się od 135 zł.
Brytfanna kamienna do nowoczesnego pieczenia.
Gęsiarki z powłoką nieprzywierającą są produktem stosunkowo nowym, który bardzo dobrze przyjął się wśród konsumentów. Takie brytfanny i gęsiarki wykonane są z aluminium, które imituje żeliwo, ale jest o wiele lżejszy i wygodniejszy w użyciu. Nie ma co się martwić o jakość i zdrowie, ponieważ aktualne naczynia aluminiowe nie mają nic wspólnego z dawnymi garnkami z surowego aluminium. Brytfanny kamienne z powłoką nieprzywierającą są odporne na przypalanie, można w nich długo piec bez obawy o trudne zabrudzenia. I dodatkowo powłoka nieprzywierająca w pełni zabezpiecza przed przedostawaniem się niebezpiecznych związków zawartych w aluminium. Nowoczesne brytfany aluminiowe polecane są do smażenia, pieczenia i duszenia potraw mięsnych. Bez obaw o trudne do wyczyszczenia przypalenia możemy podsmażać mięso przed duszeniem. Powłoka w brytfannach aluminiowych jest bardzo łatwa w czyszczeniu, co uprzyjemnia gotowanie. Każda brytfanna aluminiowa oraz gęsiarka aluminiowa wyposażone są w pokrywy szklane. Czasami dostępne są również brytfanny z pokrywą aluminiową w komplecie lub z dodatkową niską brytfanną do pieczenia. Przykładem takiego zestawu jest podwójna brytfanna aluminiowa Valdinox Rock. Koszt brytfanny aluminiowej to cena od 99 zł do 360 zł.