Czy garnki aluminiowe są szkodliwe?
Niekoniecznie. Krąży mit, że garnki aluminiowe szkodzą zdrowiu. A to nieprawda, powszechnie stosowana aluminium nie ma nic wspólnego ze słabej jakości tworzywem. Rzeczywiście, jeszcze kilkanaście lat temu garnki z aluminium nie posiadały żadnej bezpiecznej powłoki ochronnej, więc ich prozdrowotność można było śmiało zakwestionować. Marnej jakości aluminium to marny garnek, ale jeśli zainwestujemy w naczynie znanego producenta, powstałe przy użyciu najlepszych materiałów, z pewnością długo będziemy się mogli nimi cieszyć. Nowoczesne garnki aluminiowe są bezpieczne! Warto dać im szansę, mają mnóstwo zalet!
Jaki garnek aluminiowy wybrać?
Zwróćcie uwagę na powłokę, jaką pokrytą są garnki z aluminium. Jest to ochrona przed niezdrowymi substancjami przenikającymi do jedzenia, o których tak głośno w mediach. Producenci proponują różne nieprzywierające powłoki. Najbardziej popularne są garnki granitowe i garnki ceramiczne. Nawet jeśli garnek nie posiada żadnej powłoki wewnątrz, to najprawdopodobniej aluminium, z którego został wykonany jest anodowane, co sprawia, że są dużo bardziej bezpieczne. Świetnym wyborem będzie garnek z kilkuwarstwową powłoką. Najczęściej 3- lub 4-warstwowa. Takie garnki aluminiowe proponuje marka Valdinox – 3-warstwowe powłoki w garnkach z linii EXPERT i POWER. Trójwarstwowe powłoki oferuje także producent ELO Germany. Natomiast garnki Gerlach składają się z czterech powłok. Do wyboru są różne pojemności i wymiary, przebierać możemy także w kolorach: czarne, szare, brązowe, a nawet z niestandardowymi czerwonymi uchwytami. Sami zdecydujcie, który wam najbardziej odpowiada. Zwróćcie uwagę, czy garnek, który chcecie kupić, jest kompatybilny z waszą kuchenką. Uważa się, że nie można ich używać do kuchenki indukcyjnej, co nie do końca jest prawdą. Standardem już jest, że produkowane garnki aluminiowe nadają się do indukcji, ze względu na grube dno ze wbudowanym dyskiem ferromagnetycznym. Dobrym wyborem będzie garnek z wielowarstwowym dnem i grubymi ściankami, choć trochę cięższy, równomiernie rozprowadzi ciepło.
Garnki aluminiowe zalety i wady
Garnki z aluminium szybko się nagrzewają i utrzymują ciepło, szczególnie te garnki z odlewu aluminium. Zazwyczaj można ich używać także do pieczenia, najczęściej jednak tylko do 180 stopni Celsjusza. Choć to nie reguła, dostępne na rynku są także garnki mające jednocześnie funkcję brytfanny, śmiało można w nich piec, bez względu na wysokość temperatury. Są w miarę lekkie, łatwe w przechowywaniu, zadowolą tych, którzy lubią funkcjonalność. Łatwo się je myje. Często pytacie, czy garnki aluminiowe można myć w zmywarce bez obaw o zarysowania. Można, choć najpierw dokładnie przeglądnij instrukcję od producenta. Nie używaj do mieszania stalowych akcesoriów kuchennych, by nie zdzierać powłoki. Wybierz drewniane albo silikonowe. Osobiście zdecydowałam się na model z przykrywką, większość producentów dokłada ją w komplecie. Dodatkowa przykrywka zawsze się przyda. Przejrzyj modele garnków aluminiowych w naszym sklepie — już sam ich estetyczny wygląd jest dużym atutem. Nowoczesne, z dobrej jakości uchwytami, każdy z pokrywką, małe, duże — jest w czym wybierać. Zaletą jest także przystępna cena. Naprawdę dobrej jakości garnek aluminiowy, z kilkoma powłokami ochronnymi, z porządną pokrywką, można kupić już za około 100 zł. To nieco drożej niż za lekkie, często sprzedawane na wagę garnki aluminiowe z supermarketu, ale chyba nie muszę was przekonywać, że są to te najtańsze garnki, o których szkodliwości głośno się mówi. Lepiej zainwestować w coś porządniejszego, co posłuży wam na zdecydowanie dłuższy czas.
Do czego garnek aluminiowy?
Do wszystkiego! Można w nich gotować, dusić, podsmażać, a to wszystko bez użycia dużej ilości tłuszczu. Nie musimy obawiać się o przypalenie, jeśli mamy garnek porządnej jakości z nieprzywierającą powłoką. Jak już wspomniałam, często można je używać do pieczenia. Dla mnie jest to dużym plusem, często wkładam garnek z potrawą na niską temperaturę do piekarnika, tylko po to, by jedzenie zachowało odpowiednie ciepło aż do obiadu. Co do kwaśnych potraw — istnieje pogląd, że nie powinno się ich gotować w garnkach aluminiowych, ze względu na interakcję kwasów z aluminium. Ten problem wyeliminowały powłoki ochronne, więc bez obaw. W nowoczesnych garnkach aluminiowych śmiało gotuj bigos czy kapuśniak.