Choć sezon grillowy w pełni, nie każdy z nas może cieszyć się smakiem kiełbaski z grilla. Przeszkodą może być choćby mieszkanie w bloku i brak ogródka. Na szczęście mamy alternatywę dla klasycznego grilla. Z powodzeniem może go zastąpić patelnia grillowa. I na pewno powiecie, że to nie to samo! A ja uważam, że grill i smakołyki na nim przyrządzone to tylko dodatek do wspólnego czasu spędzonego w gronie przyjaciół, dlatego podczas spotkań często przygotowuje mięso na patelni grillowej i nie sądzę, by z tego powodu impreza traciła na atrakcyjności! Jaką patelnię grillową wybrać? Poniżej kilka propozycji.
Patelnia grillowa z powłoką ceramiczną
Patelnia ceramiczna jest niezwykle prosta w obsłudze. A to za sprawą powłoki odpornej na przywieranie potraw. Grillowanie na patelni ceramicznej nie wymaga użycia dodatkowej ilości tłuszczu, dlatego sprawdzi się do zdrowego grillowania. Powłoka ceramiczna jest trudna do zarysowania, solidna, wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne. Patelnia pokryta dobrej jakości powłoką ceramiczną będzie więc produktem, który posłuży nam na długi czas i zdecydowanie warto w nią zainwestować. W tej kategorii patelni grillowych szczególnie polecam patelnię GERLACH NATUR. Przypadła mi do gustu ze względu na wytrzymałość i solidne wykonanie, które czuć już po wzięciu patelni do ręki. Jest odpowiednio ciężka, a jej wyprofilowana rączka wykonana z drewna bukowego sprawia, że dobrze się trzyma tę patelnię w dłoni. Nie tylko jej wygląd przyciąga wzrok – patelnia GERLACH NATUR to synonim jakości. Wyposażona w grube dno z dyskiem ferromagnetycznym, patelnia GERLACH zapewnia doskonałą dystrybucję ciepła, co minimalizuje ryzyko przypaleń, a mięso jest równomiernie grillowane. Co istotne, patelnia ta jest kompatybilna ze wszystkimi rodzajami kuchenek.
Patelnia grillowa z powłoką kamienną
Powłoka kamienna jest równie często wykorzystywana do pokrycia patelni grillowych, co powłoka ceramiczna. I słusznie, gdyż podobnie jak poprzedniczka, patelnia pokryta nieprzywierającą powłoką kamienną ogranicza przypalenie i przywieranie potraw, pozwala na grillowanie na minimalnej ilości tłuszczu, a mimo chropowatej powierzchni świetnie się ją myje. Zdecydowanym faworytem wśród patelni grillowych pokrytych kamienną powłoką jest patelnia AMBITION NATURE. Wystarczy tylko na nią spojrzeć! Przykuwa wzrok wyjątkowym designem, szczególnie ze względu na nietypowy dla patelni kremowy kolor. Całość kompozycji dopełnia rączka z tworzywa imitującego drewno, dodatkowo pokryta powłoką non-stick. Patelnia Ambition Nature w odróżnieniu od innych patelni grillowych jest lekka, a to za sprawą aluminiowego korpusu. Nie musicie obawiać się aluminium – ten zastosowany do wyprodukowania patelni Ambition jest wysokiej jakości, dodatkowo pokryty ochronną powłoką. Producent zadbał o miłośników stylu eko i zdrowego gotowania.
Co tylko podkreśla jej unikatowy wygląd. Patelnia Ambition Nature jest w pełni bezpieczna i dostosowana do kontaktu z żywnością. Na patelni grillowej pokrytej kamienną powłoką świetnie grilluje się nie tylko mięso, ale także wszelkie warzywa takie jak cukinia, pieczarki, papryka czy pomidory.
Patelnia grillowa żeliwna
Patelnia żeliwna będzie doskonałym wyborem dla miłośnika dań mięsnych. Żeliwo wolno się nagrzewa, ale długo utrzymuje swoją temperaturę. Dodatkowo świetnie akumuluje ciepło, a w co ważne patelnie żeliwne są odporne na wysokie temperatury – nawet w przypadku bardzo wysokich nie odkształci się i nie straci na jakości. Wybór takiej patelni do świetny pomysł dla osób, które nie przywiązują szczególnej uwagi do dbania o sprzęt kuchenny. A to ze względu na fakt, że patelnie wykonane z żeliwa są bardzo odporne na wszelkie zarysowania, jest solidna, ciężka i wytrzymała. Z pewnością posłuży na długie lata. W tej kategorii mogę polecić patelnię marki BIOL. Osobiście urzekła mnie ciekawym rozwiązaniem, jakim jest odpinana drewniana rączka, dzięki czemu patelnię tą możemy z powodzeniem wykorzystywać także do pieczenia w piekarniku – posłuży więc do przygotowania aromatycznych szaszłyków. To doskonały wybór dla miłośników steków. Ta patelnia spełnia wszystkie wymogi, jakie powinna posiadać patelnia do grillowania mięsa – krótkie smażenie, w maksymalnie wysokiej temperaturze, a dodatkowo możliwość utrzymania ciepłoty mięsa przez podgrzewanie w piekarniku.