Sprawdź promocje BLACK WEEK! Termin trwania promocji do 2 grudnia! Kliknij >>tutaj<<

Szakszuka na patelni Ambition

Prosty przepis na smaczne i kolorowe danie? Szakszuka! Musisz tylko mieć w lodówce pomidory, jajka, cebulę i świeżą kolendrę. Do tego kilka podstawowych przypraw i pyszne danie gotowe. Danie najlepiej wygląda podane prosto na patelni. Ja przygotowałam szakszukę i podałam na stół na patelni granitowej Ambition w stylu Loft. Doskonale prezentuje się ona z kolorowym daniem.

Przepis na szakszukę

 

Składniki:

  • 0,5 kg pomidorów
  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • świeża kolendra
  • pieprz i sól do smaku

 

 

Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę, odrzucając stwardniałe fragmenty przy szypułce.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smażymy parę minut, a następnie dodajemy pomidory. Pomidorki mieszamy co jakiś czas na średnim ogniu. Gdy odparuje nadmiar wody.

Dodajemy przyprawy i całość podgrzewamy jeszcze chwilkę mieszając.

Między pomidorami robimy delikatne otwory, do których wbijamy jajka. Przykrywamy patelnię na kilka minut, tak by białko ładnie się ścięło.

Całość posypujemy kolendrą i podajemy z patelnią na stół.