Na spadek energetyczny czekoladowe latte to doskonały pomysł! To doskonały sposób na pobudzenie zimą podczas pochmurnej pogody, jak i skok energii podczas upałów. Poniżej łapcie przepis zarówno z wersją na gorąco, jak i na zimno.
Przepis na kawę czekoladową
Składniki:
- 150 ml wody
- 100 g śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 50 g mlecznej czekolady
- 3 łyżeczki mielonej kawy
- 2 łyżeczki cukru
- 3 Ferrero Rocher
- kakao do posypania
Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy czekoladę i cały czas mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści ściągamy garnek z palnika.
Kawę parzymy w kawiarce i następnie rozlewamy do szklanek.
Do szklanek dodajemy gorącą czekoladę.
Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier, nakładamy śmietanę na górę. Posypujemy kakaem i dodajemy do każdej szklanki po jednym Ferrero Rocher.
Jeżeli chcesz zrobić wersję na zimno najpierw zaparz kawę i ją ostudź, następnie zrób do samo z czekoladą i zmieszaj je ze sobą. Dodaj lód.
Rozlej do szklanek i wypełnij jak poprzednio bitą śmietaną.