Garnki emaliowane są dość popularne i chociaż przyćmiły je parę lat temu naczynia stalowe to ponownie wracają do łask! Garnki emaliowane mogą nam się kojarzyć ze starymi naczyniami w kuchni babci lub bardziej nowoczesnymi produktami i szklistych, twardych powłokach i różnorodnej kolorystyce. Ale czym właściwie jest ta emalia na garnkach i jakie są jej właściwości?
Co to jest emalia?
Emalia to sproszkowane szkło. Skład emalii to mieszanka piasku, kredy, gliny i topników, połączona z różnymi pigmentami. Proszek stopiony w temperaturach 800 – 900 st.C. tworzy wytrzymałą, szklaną powłokę.
Takie powłoki nakładane są dwu lub trzykrotnie na garnek. Najpierw nakłada się na garnek stalowy emalię bazową w ciemnym kolorze. Następnie naczynie pokrywane jest raz lub dwa razy kolorową emalią, która ostatecznie ma upewnić nas, że nasza żywność nie będzie mieć kontaktu z czystą stalą.
Dlaczego emalia wraca?
My jesteśmy pokoleniem, których rodzice wybierali stal nierdzewną jako synonim luksusu. Rezygnowali z garnków emaliowanych, które były utożsamiane z tanim, wszędzie dostępnym produktem. Nam świadomość podpowiada, że powrót do emalii to powrót do zdrowego gotowania!
Zalety garnków emaliowanych
- Powłoka emaliowana nie wpływa na smak i zapach potrawy oraz nie wydziela szkodliwych substancji. Jest całkowicie obojętna i zachowuje się jak szkło.
- Emalia nie uczula, to bezpieczne rozwiązanie dla alergików, dzieci i osób starszych.
- Emaliowana powłoka nie posiada żadnych mikro szczelin, w których mogłyby rozwijać się bakterie, dzięki temu również jest łatwa do utrzymania w czystości i higieniczna.
- Odpowiednio zadbany garnek emaliowany będzie nam służył przez długie lata.
- Naczynia emaliowane doskonale znoszą wysokie temperatury i kontakt z kwaśnymi potrawami.
- Większość garnków emaliowanych dostępnych w sklepach może być wykorzystana na każdym rodzaju kuchenki i w piekarniku!