Garnki stalowe i aluminiowe to dwa podstawowe rodzaje garnków. Garnki ze stalowym korpusem mogą nie posiadać żadnych powłok, jednak często wybierane są również naczynia stalowe z powłoką emaliowaną. W dzisiejszych czasach, nikt już nie korzysta z garnków z czystego aluminium, byłoby to zwyczajnie niezdrowe. Zamiast tego powstaje natomiast wiele znakomitych garnków z korpusem aluminiowym, pokrytych powłokami grafitowymi, ceramicznymi i teflonowymi. Ciężko stwierdzić, które z tych garnków są lepszym wyborem, zamiast tego lepiej zapoznać się z zaletami i wadami obydwóch. Dzięki temu będziesz mógł podjąć świadomą decyzję.
Zalety i wady garnków stalowych
Zalety:
- Stalowe garnki są wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.
- Bez obaw możemy używać w nich stalowych przyborów kuchennych.
- Są wieloletnie.
- Wykonane z samej stali nie posiadają powłok, dzięki czemu nie można ich uszkodzić.
- Są odporne na wysokie temperatury, a niektórych możesz używać nawet w piekarniku.
- W przypadku garnka stalowego z powłoką emaliowaną naczynie jest bezpieczne dla alergików.
- Można zawsze używać ich na kuchence indukcyjnej.
- Większość modeli można myć w zmywarce.
- Klasyczny i nowoczesny wygląd.
Wady:
- Brak powłoki nieprzywierającej sprawia, że pojawia się ryzyko przywierania potraw.
- Konieczne jest częste mieszanie w garnkach.
- Stal jest znacząco cięższa od aluminium.
- Garnki z czystej stali mogą wywoływać alergię na nikiel.
Zalety i wady garnków aluminiowych
Zalety:
- Posiadają powłoki zapobiegające przywieraniu.
- Są znacznie lżejsze od naczyń z korpusem stalowym.
- Łatwo i szybko się nagrzewają, wpływa to na krótszy czas gotowania.
- W większości przypadków dostosowane są do każdego rodzaju kuchenki.
- Dzięki powłokom garnki aluminiowe są bezpieczne dla zdrowia.
- W garnkach z powłokami non-stick można nie tylko gotować, ale również smażyć.
- Szeroki wybór — garnki granitowe, garnki teflonowe, garnki ceramiczne.
Wady:
- Gotując trzeba uważać, aby nie uszkodzić powłoki.
- Szybko tracą ciepło, nie utrzymają na długo temperatury.
- Nie można w nich używać metalowych przyborów kuchennych.
- Wiele garnków aluminiowych nie można myć w zmywarce.