Wielkanoc tuż tuż! Każdy z nas na swój sposób przygotowuje się do tych wyjątkowych dni. W domach pojawiają się kolorowe kwiaty i wiosenne dekoracje, ale serce Wielkanocy skupia się wokół świątecznego stołu. Żadne święta nie obędą się bez święconki, pisanek, smakowitych wędlin i aromatycznych ciast.
A może w tym roku warto zmienić wielkanocne menu i przygotować coś niezwykłego z tradycyjnych, świątecznych składników? Pozwólcie sobie na odrobinę inwencji i zaskoczcie swoją rodzinę!
Wielkanocne śniadanie może być nie tylko smaczne, ale również lekkie i wiosenne. Oprócz jajek z koszyka, warto postawić na zdrową sałatkę – sałatkę z jajkiem i migdałami.
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 1 sałata lodowa
- Pęczek rzodkiewki
- Kiełki (dowolne, ale najlepiej sprawdzi się rzeżucha. Sprawdź: Ile przed świętami zasiać rzeżuchę?)
- Garść płatków migdałowych
- Garść ziaren słonecznika
- Ogórek zielony (opcjonalnie)
Sos jogurtowy:
- Jogurt naturalny
- Koperek
- Łyżka majonezu
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
- Na wcześniej umytą i poszarpaną sałatę ułóż pokrojone jajka.
- Dodaj pokrojoną rzodkiewkę, kiełki i opcjonalnie ogórka.
- Przygotuj sos, mieszając jogurt naturalny, posiekany koperek, łyżkę majonezu, sól i pieprz.
- Polej sałatkę przygotowanym sosem.
- Na koniec posyp całość płatkami migdałowymi i ziarnami słonecznika.
Naszą drugą propozycją na urozmaicenie wielkanocnego śniadania są jajka nadziewane łososiem. To lekkie danie wyróżnia się prostotą i królewskim smakiem jednocześnie.
Składniki:
- Opakowanie wędzonego łososia
- 5 jajek
- Koperek
- Serek śmietankowy
- Jogurt naturalny lub łyżka majonezu
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Następnie przekrój je na pół.
- Starannie wyjmij żółtka i wymieszaj je z serkiem śmietankowym.
- Dodaj jogurt naturalny lub łyżkę majonezu do mieszanki żółtek i sera.
- Nadziej białka jajek przygotowanym farszem.
- Pokrój wędzonego łososia na drobne kawałki i udekoruj nim jajka. Możesz również podać łososia obok przygotowanej wcześniej masy.
- Na koniec posyp wszystko posiekanym koperkiem.
Życzymy Wam przede wszystkim spokojnych świąt spędzonych w gronie rodzinnym, w wspaniałej atmosferze i przy obfitym stole. Wesołego Alleluja i smacznego!