Nie od dziś wiadomo, że naczynia emaliowane z Olkusza charakteryzują się solidnym wykonaniem, co gwarantuje zdrowe przyrządzanie potraw. Dzięki wysokiej jakości stali i emalii, potrawy nie przypalają się, szybciej osiągają odpowiednią temperaturę, a tym samym utrzymują większą ilość ważnych witamin i wartości mineralnych. W takim zdrowym garnku gotowanie niezdrowych dań byłoby niemalże grzechem! Dlatego uruchamiamy cykl zdrowych i smacznych przepisów, prezentowanych przez liderów w branży kulinarnej.
Zachęcamy do śledzenia przepisów i przede wszystkim do wykorzystywania ich w swojej kuchni!
Zdrowe śniadanie – lekki, kokosowy mini-serniczek – 230 kcal/szt.
Przedstawiamy Wam pyszny sernik z mąką kokosową, która powstaje przez zmielenie wiórków kokosowych. Możecie przygotować taką mąkę samodzielnie lub kupić w sklepie ekologicznym. Dzięki dodaniu mąki kokosowej, sernik śniadaniowy jest bezglutenowy!
Składniki:
- 300 g białego sera o zawartości tłuszczu 0%, np. Emilki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- 2 łyżki ksylitolu (24 g)
- ćwierć dużego mango (70 g)
- 2 łyżki pestek granatu (40 g)
- opcjonalnie aromat śmietankowy
Przygotowanie:
- Przygotuj mąkę kokosową – zmiel wiórki kokosowe na pył.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Jajka zmiksuj w misce na pianę, dodaj ser, mąkę kokosową, ksylitol i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do trzech małych naczynek żaroodpornych o średnicy 9 cm.
- Piecz serniczki przez 30 minut.
- Po ostygnięciu ułóż na nich kawałki mango i pestki granatu.
- Smacznego!
Przepis pochodzi od Pani Anety z bloga Dietetyczne Przepisy.