Już jutro jest Wigilia. Jeśli nie masz jeszcze wszystkich prezentów, podpowiemy, co podarować naszym bliskim osobom. Nie zawsze dysponujemy wystarczającymi funduszami, ale tak naprawdę ważny jest gest i trafienie w gust obdarowywanego. Czasem wystarczy okazać chęci i wykazać się kreatywnością, a efekt może być niesamowity. Oto kilka kuchennych propozycji prezentów:
- Oliwa smakowa – możemy wlać ją do pięknej butelki z dodatkami, zależnie od preferencji. Ładnie prezentować się będą również kilka małych buteleczek. Polecamy oliwę z chilli, cytryną i pieprzem, suszone pomidory, bazylię i czosnek.
- Lniany woreczek na chleb – łatwy do wykonania, a dodatkowo można na nim wyhaftować ulubiony wzór lub inicjały.
- Domowy likier smakowy lub adwokat.
- Pierniczki – możemy ładnie je zapakować. Dla osób na diecie dobrym pomysłem będą batony musli.
- Domek z piernika lub choinka – dla bardziej zaawansowanych, ale pamiętajmy, że trud z pewnością się opłaci.
- Miód ze sprawdzonej pasieki lub domowy dżem lub powidła w ładnym słoiku. Jeśli nie posiadamy takiego słoika, możemy wyciąć kawałek materiału o większej średnicy niż pokrywka, nałożyć go na słoik i obwiązać sznurkiem parcianym.
- Autorska mieszanka przypraw w ziarnach do młynka lub gotowe, zmielone przyprawy w słoiczku.
- Domowe czekoladki lub trufle.
Pamiętajmy, że najważniejsza jest pamięć. Prezent, który przygotujemy sami, zostanie na długo zapamiętany. To prezent od serca, a to właśnie się najbardziej liczy.
Życzymy udanych prezentów pod choinką!
Z wyrazami szacunku, Naczynia Olkusz