Jakiś czas temu kupiłam stolnicę silikonową i postanowiłam wyrobić na niej ciasto do pizzy. Dlaczego? A no bo miałam pewnie ochotę na pizzę… też! Ale poza tym powód jest jeszcze jeden! Chciałam sprawdzić, ile prawdy jest w tym, że ciasto nie klei się do tej stolnicy. I wiecie, że to prawda? Mogę teraz z czystym sumieniem Wam powiedzieć, po przeprowadzeniu testów na różnych klejących się ciastach, że stolnice silikonowe wystarczy lekko przyprószyć mąką i nic ich się nie chwyta!
Przepis na pizzę
Składniki na dwie pizze:
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2,5 łyżeczki drożdży instant
- 350 ml wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże rozrabiamy z cukrem i ciepłą wodą w miarce, a następnie odstawiamy je na 10 minut, aby zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z solą, a następnie dodajemy wcześniej zrobiony roztwór z drożdży. Kolejnym krokiem jest dodanie oliwy i mieszanie tak długo aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy na stolnicę, gdzie rozrabiamy je. Jeżeli jest zbyt klejące, możemy podsypać je mąką. Ciasto odkładamy na godzinę do miski, która powinna znajdować się w ciepłym i ciemnym miejscu, na przykład pod kołdrą.
Jeśli chcemy stworzyć ładną, okrągłą pizzę, możemy wykorzystać w tym celu formy do pizzy, ciasto jednak dochodzi najładniej, kiedy kładziemy je w piekarniku na rozgrzany kamień do pizzy.
Czas pieczenia pizzy i temperatura piekarnika zależy od dodatków, na jakie zdecydowaliśmy się, zwykle jest to około 220 st. C, a średni czas w piekarniku to jakieś 10-15 minut, nie jest to jednak żadna zasada, musimy kontrolować pizzę i samemu wyczuć moment, kiedy jest już idealnie upieczona, ale jeszcze nieprzypalona.
Akcesoria do pizzy, które mogą się przydać po wyciągnięciu pizzy z piekarnika to zdecydowanie nóż do pizzy, który serdecznie polecam.
Smacznego! 🙂