Wiecie, co dziś jest? Wtorek… 7 lipiec… Dzień Czekolady! Obudziłam się dziś rano, spojrzałam na kalendarz i wiedziałam już, co muszę zrobić. Szybki przegląd przepisów, tortownica wyciągnięta z szafki no i do roboty! Rzadko mamy takie dni, kiedy możemy usprawiedliwić jakoś nasze łasuchowanie, trzeba więc korzystać z takich momentów! Postanowiłam, robię ciasto ze stężoną ilością czekolady, polane czekoladą, a co!
Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 250 g cukru
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 250 ml mleka
- 250 g masła
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na polewę:
- 100 g masła
- 5 łyżek kakao
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
W średniej wielkości misce mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Osobiście lubię te składniki przesiać przez sitko, aby nabrały dodatkowej puszystości i żeby nie było grudek.
Teraz przyda nam się mały rondelek. Do naczynia wlewamy mleko i dodajemy masło. Grzejemy na małym ogniu, aż masełko się roztopi Staramy się nie dopuścić do zagotowania roztworu. Ściągamy mleko z masłem z palnika. Dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę, mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Do dużej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, następnie ubijamy mikserem, przez około 5 minut. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Do powstałego puchu wlewamy przestudzony płyn czekoladowy. Przelewamy powoli, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną. Na sam koniec dodajemy sypkie składniki i powoli mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ważny moment, sięgamy po tortownicę! Tortownica 24 cm, w zupełności wystarczy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej całe ciasto.
Ciasto pieczemy w 175 st. C. przez około 50 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i dajemy ciastu poleżeć jeszcze około 10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z pieca i przekładamy na kratkę.
Teraz ostatni krok, polewa! Ponownie przyda się nam niewielki rondel, roztapiamy w nim masło. Następnie ściągamy rondelek z ognia. Dodajemy mleko i przesiane przez sitko kakao oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy całość trzepaczką i polewa gotowa, teraz polewamy nią ciasto i gotowe!
Smacznego!
Kinga 🙂
Przepis na ciasto znaleziony na stronie: https://aniagotuje.pl/