Okres robienia przetworów zaczął się już praktycznie w maju i kończy się dopiero około października. Przybywam dzisiaj z informacjami w co warto zaopatrzyć się przy robieniu przetworów i w jakim okresie jakie zapasy zimowe możemy przygotować.
„O! Moje konfitury! O! Moje drogie dżemy!
Kochamy was szalenie i jemy, jemy, jemy…
Owoców mam dwa wory, więc zrobię z nich przetwory.
Mam jabłek całe góry, usmażę konfitury,
morele chętnie jem, z moreli zrobię dżem,
wycisnę z wiśni sok, wystarczy mi na rok!”
– Małgorzata Strzałkowska
Kalendarz przetworów domowych
Maj: kwiaty dzikiej róży, szparagi, rabarbar, mniszek lekarski, młody szczaw, pokrzywa, szpinak
Czerwiec: czereśnie, truskawki, buraki, kurki, poziomki, koperek, szpinak, agrest, kwiaty czarnego bzu, poziomki
Lipiec: maliny, agrest, porzeczki, kurki, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, bakłażan, cukinie, fasolka szparagowa, ogórki, morele, jeżyny, jagody
Sierpień: Pomidory, borówki, brzoskwinie, jeżyny, kalafior, kurki, pomidory, jabłka, maliny, mirabelki, patisony, gruszki, grzyby, śliwki
Wrzesień: gruszki, śliwki, cukinia, marchew, winogron, papryki, jabłka, grzyby, jarzębina
Październik: aronia, buraki, brukselka, jarzębina, żurawina, dynia, grzyby, pigwy, kapusty, jabłka, gruszki
Akcesoria do przetworów
Bez względu na to, jakie przetwory robimy, słoiki na pewno się przydadzą! Na okres szału z przetworami warto zaopatrzyć się w małe i duże słoiki z etykietami. Takie etykiety to bardzo wygodny sposób na oznaczenie, co dokładnie znajduje się w słoiku i z którego roku. Pamiętajmy, że takie słoiki muszą być szczelne, aby pokrywka „złapała” i konfitury się nie zepsuły.
Z własnego doświadczenia wiem, że najwięcej przy obróbce owoców i warzyw używam miseczek emaliowanych. Miski emaliowane są wygodne, poręczne, a do tego doskonale wyglądają w kuchni, dzięki swoim kolorom! Miseczki emaliowane możemy kupić w różnych rozmiarach, dzięki temu będziemy mieć zarówno dużą miskę na worek ogórków i małą miseczkę na kilo truskawek.
Do robienia soków owocowych na przykład z wiśni polecam kupić sokownik, który dużą część pracy wykonuje za nas! Co ciekawe, sokowniki posiadają specjalny kranik z rurką, przy pomocy którego możemy spuszczać sok, ale uwaga, dzięki temu ułatwieniu połowa soku lubi zniknąć w niewyjaśnionych okolicznościach przed umieszczeniem w słoiku… 😉
Nie zapomnijmy o łyżkach! Do robienia przetworów przydadzą się długie łyżki kuchenne, którymi bez problemu zamieszamy w wielkim garze. Dodatkowo łyżka kuchenna przyda się do przekładania powideł czy dżemów do słoika. Przy zakupie odpowiednich łyżek zwróćmy uwagę na materiał, z jakich zrobione są powłoki wewnętrzne naszych garnków. Jeżeli jest to ceramika, granit bądź emalia, dla bezpieczeństwa warto kupić drewniane lub silikonowe łyżki, które na pewno nie uszkodzą naczynia.