Czy wiecie, że dziś jest dzień grzyba? Sezon grzybowy trwa już w najlepsze, więc najwyższy czas, aby zabrać się za jakieś przetwory. Zaopatrzcie się w słoiki i odpowiedni garnek grzybki, no i do roboty! Dzisiaj zdradzę Wam przepis na pyszne grzyby marynowane!
Przepis na marynowane grzyby
Składniki:
- 0,5 kg grzybów
- woda
- sól
Zalewa:
- 0,5 l wody
- 180 ml octu 10 %
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 3 ziarnka pieprzu
- gorczyca
Zawsze zaczynam od przygotowania sobie mojego miejsca pracy. Dlatego po jednej stronie zlewu kładę kosz z grzybami, po drugiej znajduje się duża miska emaliowana i powoli oraz dokładnie opłukuję każdego grzybka z ziemi i innych zanieczyszczeń. Większe grzybki dobrze rozkroić na ćwiartki, aby bez problemu weszły nam do słoika.
Garnek emaliowany wstawiamy z osoloną wodą na duży ogień, wrzucamy grzyby i gotujemy około 7 minut.
W międzyczasie przygotowujemy w zlewie durszlak, do którego przelewamy zawartość garnka. Grzybki opłukujemy pod zimną wodą.
Teraz czas na zalewę. Ponownie na kuchenkę stawiamy garnek emaliowany. Wlewamy wodę i dodajemy wszystkie przyprawy prócz gorczycy, po zagotowaniu wlewamy ocet i ponownie doprowadzamy zalewę do wrzenia.
Słoiki przeparzamy i dokładnie osuszamy. W każdym słoiku umieszczamy po pół łyżeczki gorczycy, grzyby i obraną oraz pokrojoną w paski cebulę. Każdy słoik zalewamy wrzącą zalewą i mocno zakręcamy słoiki, które następnie kładziemy do góry dnem i czekamy aż ostygną.
Smacznego!
Kinga 🙂