Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak zrobić fit kebab?

Fit kebaba możesz przygotować, używając chudego mięsa z kurczaka lub indyka. Zamiast tradycyjnego chleba pita użyj pełnoziarnistej tortilli, a jako dodatki wybierz świeże warzywa i lekki sos na bazie jogurtu naturalnego. Z okazji Dnia Kebaba Kuketo przygotowało dla Ciebie poradnik – dowiedz się, jak zrobić fit kebab!

  1. Jak zrobić fit kebab w domu?
  2. Co można dać do domowego kebaba? Jak zrobić fit kebab inaczej?
  3. Jak zrobić w domu mięso do kebaba?
  4. Jakie przyprawy dodaje się do kebaba? Jak zrobić fit kebab?
  5. Czy kebab z kurczaka jest zdrowy?
  6. Czy na redukcji mogę zjeść kebaba?
  7. Ile kalorii ma jeden kebab?

Jak zrobić fit kebab w domu?

14 lipca, czyli już za chwilę, przypada Dzień Kebaba. To bardzo smakowite święto, które warto celebrować. Kebab sam w sobie – o ile jest dobrej jakości – to jeden z najbardziej “dietetycznych” fastfoodów. Warunkiem jest jednak dobrej jakości mięso oraz duża porcja świeżych warzyw. Niestety, wcale niełatwo znaleźć taką propozycję na rynku. A gdyby zrobić kebaba w domu? Można go przygotować w wersji fit, która będzie smaczna i zdrowa. Poniżej znajdziesz przepis na domowego kebaba, który zaspokoi twoje kulinarne pragnienia, jednocześnie dbając o linię. Jest to idealne rozwiązanie na szybki i pożywny obiad lub kolację.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 pełnoziarniste tortille
  • 1 ogórek, pokrojony w plastry
  • 2 pomidory, pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • Kilka liści sałaty
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  • Marynowanie mięsa:
    • Pokrój pierś z kurczaka lub indyka w paski.
    • W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty czosnek, paprykę słodką, kmin rzymski, oregano, sól i pieprz.
    • Dodaj mięso do marynaty, dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte. Odstaw na co najmniej 30 minut (można na całą noc w lodówce – najlepiej w misce emaliowanej, aby mięso zachowało swój naturalny smak i aromat, bez metalicznego posmaku).
  • Grillowanie mięsa:
  • Przygotowanie sosu jogurtowego:
    • W małej misce wymieszaj jogurt naturalny z sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  • Składanie kebaba:
    • Podgrzej pełnoziarniste tortille na suchej patelni lub w piekarniku.
    • Na każdej tortilli ułóż liść sałaty, plastry ogórka, pomidora i cebuli.
    • Dodaj grillowane mięso.
    • Polej sosem jogurtowym.
    • Zwiń tortillę, tworząc kebaba.
    • Opcjonalnie możesz zapiec wrapa na patelni lub na grillu.

I już wiesz, jak zrobić fit kebab w zaciszu własnej kuchni!

Co można dać do domowego kebaba? Jak zrobić fit kebab inaczej?

Jak zrobić fit kebab trochę inaczej? Sposobów jest wiele! Do domowego kebaba można dodać różnorodne zdrowe składniki, które wzbogacą jego smak i wartości odżywcze. Idealne dodatki to ogórek kiszony, który dodaje charakterystyczny, kwaśny smak, oraz oliwki, czarne lub zielone, dla wyrazistego, lekko słonego akcentu. Dla miłośników ostrości świetnym wyborem będą jalapeño, a ser mozzarella w niewielkiej ilości doda kremowości. Świeża papryka czerwona lub zielona, pokrojona w cienkie paski, oraz drobno poszatkowana czerwona kapusta zapewnią chrupkość i kolor. Rukola wprowadzi lekko pikantny smak, a sos tahini nutę sezamową. Awokado, pokrojone w plastry lub rozgniecione, doda kremowej konsystencji, podczas gdy starta marchewka wzbogaci kebaba o dodatkową chrupkość. Świeże zioła, takie jak natka pietruszki, kolendra lub mięta, wprowadzą świeżość i aromat – zwłaszcza dodane do sosu. Kebaba można podać także z pikantną salsą.

Jak zrobić w domu mięso do kebaba?

Jak zrobić fit kebab w domu z mięsem pieczonym w piekarniku? Najpierw zamarynuj kawałki kurczaka lub indyka w mieszance oliwy z oliwek, czosnku, jogurtu naturalnego i przypraw takich jak kmin rzymski, papryka słodka, oregano, kolendra, kurkuma, sól i pieprz. Po zamarynowaniu nadziewaj mięso na patyczki do szaszłyków wbite w połówkę cebuli lub ziemniaka. Następnie piecz na niskiej blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-60 minut, aż mięso będzie dobrze przyrumienione – trzeba je stale monitorować. Po upieczeniu pokrój mięso na cienkie paski, jak w tradycyjnym kebabie.

Jakie przyprawy dodaje się do kebaba? Jak zrobić fit kebab?

Do przygotowania mięsa do kebaba można użyć wielu przypraw, które nadają mu charakterystyczny smak. Oprócz klasycznych przypraw, takich jak kmin rzymski, papryka słodka, oregano, kolendra, kurkuma, sól i pieprz, można również sięgnąć po gotowe mieszanki przypraw, takie jak gyros czy kebab shawarma. Warto jednak zwrócić uwagę na skład tych gotowych mieszanek, aby sól nie była na pierwszym miejscu, a także żeby nie zawierały one konserwantów. 

Czy kebab z kurczaka jest zdrowy?

Kebab z kurczaka może być zdrową opcją, zwłaszcza jeśli jest przygotowany w domu i z odpowiednimi składnikami. Kurczak jest źródłem białka o niskiej zawartości tłuszczu, co czyni go korzystnym dla zdrowia. Kluczowe jest jednak to, jak mięso jest przygotowane i jakie dodatki są używane. Grillowanie lub pieczenie kurczaka jest zdrowsze niż smażenie, a używanie świeżych, nieprzetworzonych składników do marynaty oraz unikanie nadmiaru soli i tłuszczu również poprawia wartość odżywczą dania. Dodanie świeżych warzyw i pełnoziarnistych tortilli zamiast tradycyjnego chleba pita zwiększa ilość błonnika i witamin, czyniąc kebab z kurczaka zdrowszym wyborem.

Czy na redukcji mogę zjeść kebaba?

Odchudzasz się, ale chcesz świętować Dzień Kebaba lub po prostu masz na niego ochotę? Nie musisz robić go w domu, jeśli nie masz na to czasu, przestrzeni czy energii. Balans w diecie jest bardzo ważny! Podczas redukcji możesz śmiało zjeść kebaba kupnego z budki, ale warto mieć świadomość jego kaloryczności. Jeśli zależy Ci na “odchudzeniu” dania, wybierz kebaba z kurczakiem. Dopytaj obsługę, czy mają w ofercie sos stworzony na bazie jogurtu lub wybierz pikantną opcję, jeśli preferujesz takie smaki. Ostry sos zawsze będzie miał mniej kalorii, ale nie warto zmuszać się do jego spożywania, jeśli nie jest w naszym guście. Pamiętaj, że okazjonalne spożycie kebaba z mięsem baranio-wołowym i dowolnym, ulubionym sosem nie wpłynie negatywnie na Twoją sylwetkę, o ile ogólnie prowadzisz zrównoważoną dietę.

Ile kalorii ma jeden kebab?

Kaloryczność kebaba zależy głównie od wielkości porcji, składników i sposobu przygotowania. Kebab z budki, serwowany w bułce, może zawierać od 600 do nawet ponad 1000 kcal, ze względu na dużą ilość mięsa i pieczywa. Opcja w tortilli jest zazwyczaj lżejsza i ma od 400 do 700 kcal, ponieważ tortilla często ma mniejszą objętość i zawiera mniej kalorycznych dodatków (chyba, że mówimy o wersji mega czy giga – oczywiście większa porcja = większa kaloryczność). Najmniej kaloryczną opcją okaże się jednak kebab box lub kebab na talerzu – ale bez frytek.

Jeśli chodzi o domowy kebab, łatwiej można kontrolować jego kaloryczność poprzez wybór chudego mięsa, ograniczenie ilości tłustych sosów i dodatków oraz użycie pełnoziarnistej tortilli zamiast bułki. Takie danie będzie miało około 300-500 kcal, jeśli zostanie przygotowane w odpowiedni sposób.