Czy wiecie, że mamy dziś dzień kotleta schabowego? A nasz swojski schabowy to aktualnie jedno z najpopularniejszych polskich dań. Ale właśnie… aktualnie, bo czy wiedzieliście, że kotlet schabowy nie wywodzi się wcale z Polski? Nasz kotlet schabowy powstał w Austrii jako wiedeński sznycel. Tam jednak powstawał on z wysokiej jakości cielęciny, podczas gdy Polacy zastąpili ją tanią i popularną wieprzowiną. Ale czy to ma jakieś znaczenie z jakiego kraju wywodzi się ta potrawa? Ważne jest, że obecnie schabowy kojarzy nam się z rodzinną atmosferą i posiłkiem w gronie najbliższych.
Przepis na kotlety schabowe
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 500 ml mleka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- olej
Plastry mięsa rozklepujemy tłuczkiem przez folię spożywczą.
Gotowe mięso przekładamy do miski. Plastry schabu zalewamy mlekiem, dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojoną cebulkę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
Dobrze, żeby kotleciki spędziły w takiej marynacie całą noc, a jeśli nie jest to możliwe to minimum trzy godziny.
Gdy odpowiedni czas minie kotlety wyławiamy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Teraz pozostaje tylko standardowe opanierowanie kotletów w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na patelni! Najlepsza do tego celu będzie patelnia granitowa lub patelnia ceramiczna, które posiadają powłoki nieprzywierające i smażenie na nich będzie niezwykle proste. Kotlety schabowe wystarczy smażyć po kilka minutek z każdej strony.
Smacznego!