Święta tuż tuż, a jak święta to oczywiście ryby! Chyba każde z nas co roku spotyka na wigilijnym stole ryby w przeróżnych odsłonach. Coraz ciężej przez to być oryginalnym i wymyślić potrawę, która urozmaici nieco bożonarodzeniowe potrawy. Tu właśnie przychodzę z pomocą, podam Wam dzisiaj kilka pomysłów na ciekawe przyrządzenie i podanie ryby. Dodatkowo, właśnie dziś obchodzimy Dzień Ryby, możemy już więc i dzisiaj poświętować jakąś rybną potrawą!
Zapiekanka rybna
Składniki:
- 0,5 kg ryby
- 1 brokuł
- 200 g ryżu
- 200 ml bulionu
- 150 ml mleka
- 2 pomidory
- 1 cytryna
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 2 łyżeczki koperku
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Różyczki brokuła kroimy w kostkę i również gotujemy w osobnym garnku przez kilka minut. Na rybę wyciskamy świeży sok z cytryny. Następnie rybę kroimy na małe kawałki, solimy i pieprzymy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy mąkę. Następnie powoli wlewamy bulion i mleko, mieszając cały czas jedną ręką. Następnie do garnka dodajemy przyprawy.
Brytfanna powinna być dobrze natłuszczona masłem. W brytfannie układamy kolejno warstwę ryżu, rybę, brokuły, pomidory i całość zalewamy sosem.
Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Zupa rybna
Składniki:
- 0,5 kg ryby
- 1,5 l bulionu
- 0,5 cebuli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 por
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka oregano
- 0,4 łyżeczki słodkiej papryczki
- szczypta ostrej papryki
- mleko
- pieprz
- sól
- oliwa
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce. Pora kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy cebulę, następnie dodajemy pora i smażymy jeszcze przez kilka minut.
Do cebuli dodajemy starte warzywa, dodajemy przyprawy i przesmażamy jeszcze trzy minuty.
Bulion gotujemy w garnku i dodajemy do niego przesmażone warzywa. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojonego drobno, obranego ze skórki pomidora. Zupę mieszamy przez chwilę i gotujemy przez 10 minut.
Obrobioną rybę kroimy w kostkę, solimy i moczymy w mleku. Ryby następnie obtaczamy w mące i krótko smażymy na patelni. Kawałki ryb wrzucamy do zupy i gotujemy do pięciu minut.
A może sushi?
A jeżeli chcemy naprawdę zaskoczyć i przygotować coś niecodziennego, czemu nie pomyśleć o sushi? To danie coraz częściej przewija się w polskich kuchniach i w wielu sklepach znajdziemy wszystkie potrzebne składniki, wystarczy więc tylko odrobina czasu, dobry filmik instruktażowy i możemy naprawdę zadziwić rodzinę!