Jako, że mamy dziś Światowy Dzień Nutelli, to chciałabym podzielić się z wami bardzo prostym przepisem, na stworzenie smacznej domowej nutelli do kanapek. W końcu jak już mamy dawać dzieciom i sami jeść tą czekoladową bombę, to lepiej wiedzieć dokładnie co jest w środku!
Przepis na domową nutellę
Składniki:
- 200 g orzechów laskowych
- 4 – 5 łyżek kakao
- łyżka miodu
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego
Orzechy rozsypujemy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Powinny tam posiedzieć do 15 minut. Po tym czasie orzechy przekładamy do bawełnianej ściereczki i pocieramy je tak, aby zeszła gorzka skórka. Jak już orzechy będą obrane ze skórek wrzucamy je do miski razem z pozostałymi składnikami i dokładnie blendujemy na gładką masę.
Teraz jeszcze tylko przygotuj słoiczki i włóż do nich gotową masę orzechową. Możesz już zacząć wcinać pyszne kanapki z gotową nutellą!
Smacznego!