Tłusty czwartek nadchodzi wielkimi krokami, już niedługo będziemy zajadać się pączkami, oponkami i… no właśnie, faworkami! Właśnie z tego względu postanowiłam podzielić się z Wami najlepszym przepisem na faworki. Dla mnie osobiście w tłusty czwartek mogłyby nie istnieć pączki i inne tłuste smakołyki, ale faworki, zwane inaczej chrustem, muszą być!
Przepis na chrust
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 4 żółtka jaj
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
Przygotowanie ciasta na faworki jest bardzo proste. Sypkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy. Następnie dodajemy po kolei wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy ciasto. Ciasto należy zagniatać przynajmniej kilka minut, aby było gładkie i napowietrzone.
Teraz musimy przygotować miejsce naszej pracy. Przygotuj szeroki garnek lub głęboką patelnię wlej do niej olej i nagrzej go. Później przy wyławianiu faworków z oleju, będzie potrzebna również łyżka szumówka. Na blacie powinna już czekać stolnica i wałek kuchenny.
Teraz najprzyjemniejsza moim zdaniem część. Ciasto porcjami rozwałkujemy na stolnicy i wycinamy prostokąty, z których zaplatamy faworki. Następnie rzucamy je na głęboki tłuszcz i smażymy, aż będą chrupkie i rumiane z obydwóch stron.
Faworki po usmażeniu dobrze jest odłożyć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowany chrust wystarczy już tylko oprószyć cukrem pudrem i gotowe, smacznego!