Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Wiosenne przekąski

„Wiosna, cieplejszy wieje wiatr…” Czujecie nadchodzący powiew wiosny? Budzicie się już z zimowego snu? Już jutro wytęskniony przez wielu pierwszy dzień wiosny! Aby otrząsnąć się z zimowej ospałości warto dać sobie wycisk witaminowy w postaci sezonowych warzyw, które już niebawem pojawią się w sklepach! Dzisiaj przygotowałam kilka przepisów na sezonowe, wiosenne przekąski!

Chłodnik z botwinki

Składniki:

  • 1 litr maślanki lub kwaśnego mleka
  • 200 ml wody
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • koperek
  • ząbek czosnku
  • pieprz i sól do smaku

Około maja rozpocznie się sezon na botwinkę, wówczas nie można sobie odpuścić przyrządzenia w cieplejszy dzień orzeźwiającego chłodnika z botwinki. A przepis jest bardzo prosty.

Botwinkę dokładnie myjemy i zarówno buraczki, jak i łodyżki kroimy w drobną kostkę. Wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut, a następnie odkładamy do wystygnięcia.

Ogórka obieramy i wraz z rzodkiewką trzemy na tarce. Czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Koperek siekamy. Ogórka, rzodkiewkę, czosnek i koperek mieszamy z maślanką i dodajemy wcześniej przyrządzony, schłodzony wywar z botwinki. Całość doprawiamy do smaku i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Bób na maśle

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 3 łyżeczki masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy bób. Smażymy około 3 minut i dodajemy bułkę tartą. Podsmażamy jeszcze do zarumienienia bułki i gotowe!

Smażony kalafior

Składniki:

  • 1 kalafior
  • curry
  • słodka papryka
  • sól
  • olej

Ze środka kalafiora wykrajamy kilka dużych plastrów. Odpowiednio wykrojone kawałki to już połowa sukcesu! Plastry kalafiora posypujemy do smaku przyprawami. Teraz niezbędna będzie patelnia grillowa. Ja najchętniej używam patelnie grillowe Brizoll, to porządne, żeliwne naczynia na których każda potrawa wychodzi wyśmienicie!

Patelnię polewamy olejem, który rozprowadzamy po całej powierzchni. Kalafiora smażymy na średnim ogniu aż zeszkli się z obu stron. Dzięki patelni grillowej kalafior będzie miał przysmażone paski, zupełnie jakby był ściągnięty prosto z grilla.