Dzisiaj, czyli 26 marca jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Z tej okazji przybywam z prostym i smacznym przepisem na makaron ze szpinakiem oraz kilkoma ciekawostkami, dlaczego warto jeść to warzywo. Szpinak pochodzi prawdopodobnie ze starożytnej Persji i już tam ceniono go za właściwości i wartości odżywcze. Szpinak dostarcza nam między innymi beta-karoten, witaminę C i luteinę, dzięki którym warzywo to nabiera właściwości antynowotworowych i chroni nas przed miażdżycą. W szpinaku znajdziemy również dużo magnezu, żelaza i potasu.
Przepis na makaron ze szpinakiem
Składniki:
- 150 g makaronu
- 200 g szpinaku
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g tartego sera
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
Ulubiony makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak opłukujemy i odcedzamy. Na patelni na oliwie i maśle przesmażamy pokrojoną drobno cebulę. Doprawiamy solą i dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po około 3 minutach na patelnię dodajemy szpinak. Intensywnie mieszamy i po minucie dodajemy śmietankę oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec na patelnię wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i ser żółty. Całość mieszamy.
Do przygotowania potrawy polecam szczególnie patelnię Ambition Magnat o średnicy 30 cm, w której bez problemu przyrządzimy całe danie, a podczas mieszania makaron nie będzie uciekał z naczynia.