Dzień 31 marca został okrzyknięty światowym dniem budyniu! A jak taka okazja, to warto ją uczcić! Po co jednak decydować się na kupny budyń w proszku, jak przy pomocy kilku prostych składników, możemy zrobić go sami? Wystarczy kilkanaście minut i domowy budyń będzie gotowy!
Przepis na budyń
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 70 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Do rondelka wsypujemy wszystkie sypkie składniki i dodajemy żółtka. Chwilę mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy mleko. Teraz rondelek stawiamy na kuchenkę i podgrzewając na średnim ogniu, wciąż mieszamy. Gdy powstanie jednolita, gęsta masa budyń zagotowujemy jeszcze ostatni raz i ściągamy z ognia. Najpyszniejszy budyń jest na ciepło!