Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Co to jest fenkuł i dlaczego warto go jeść?

Fenkuł to inaczej po prostu koper włoski. Sezon na fenkuł już się rozpoczął i będzie trwać aż do listopadowych przymrozków. Warto więc dowiedzieć się więcej na temat tej rośliny. Jakie są właściwości i zastosowanie kopru włoskiego, oraz w jaki sposób można go spożywać? O tym wszystkim dzisiaj!

Fenkuł, czyli koper włoski

Fenkuł inaczej koper włoski należy do rodziny selerowatych. Roślina występuje naturalnie głównie w krajach śródziemnomorskich. Koper jest jednak uprawiany w wielu krajach, także w niektórych miejscach w Polsce. Koper włoski jest rośliną dwuletnią. Fenkuł posiada gruby, mięsisty, żółto-biały korzeń, z którego wyrastają wysokie łodyżki, mogące osiągnąć nawet do 2 metrów wysokości. W czasie kwitnienia z kopru wyrastają parasole niewielkich, żółtych kwiatków.

Właściwości kopru włoskiego

  • przeciwzapalne działanie na skórze
  • poprawa trawienia
  • działanie antybakteryjne i przeciwgorączkowe
  • łagodzenie bólu menstruacyjnego
  • odświeżenie oddechu
  • zwiększenie wydzielania żółci
  • działanie moczopędne
  • obniżenie ciśnienia krwi
  • zmniejszenie ciśnienia gałki ocznej
  • dostarcza witaminy A, C i z grupy B
  • dostarcza minerały: wapń, żelazo, fosfor i potas

Uwaga!

Pomimo wspaniałych właściwości kopru, należy uważać z jego stosowaniem. Fenkuł może powodować silne reakcje alergiczne, a duże dawki mogą powodować odurzenie, podrażnienie żołądka i jelit oraz przekrwienie mózgu i płuc. Naparów i przetworów z owoców kopru nie można spożywać regularnie dłużej niż przez 2 tygodnie. Chcąc rozpocząć kurację za pomocą kopru najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Przechowywanie

Świeży koper włoski można trzymać w lodówce, w pojemnikach do przechowywania, nawet do dwóch tygodni.

Sposób podania

Fenkuł można zjadać w różnych formach. Sprawdza się doskonale jako przyprawa w ziołowych mieszankach. Idealnie podkreśli smak sosów, mięs i warzyw. Z nasion kopru można przyrządzać napar, a bulwa może być spożywana na surowo jako dodatek do surówek i sałatek.