Przepis na sorbet truskawkowy jest dziecinnie prosty, a efekt końcowy… wyśmienity! Jak raz zrobisz taki sorbet, sklepowe lody już nigdy nie będą Ci smakować tak samo! Poniżej podana porcja jest duża i możecie sobie ją dowolnie zmniejszać, zależnie od Waszych potrzeb.
Przepis na sorbet truskawkowy
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 szklanka cukru
- 1 cytryna
- 4 łyżki wody
Przygotuj mały rondelek. Ja wykorzystuję do tego rondel emaliowany Emalia Forte. Do rondelka wciśnij sok z cytryny, wlej wodę oraz wsyp cukier.
Podgrzewaj rondelek przez kilka minut, aż powstanie jednolity syrop. Gdy już cukier rozpuścił się całkowicie, masę odkładamy do ostygnięcia.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Tak przygotowane owoce wrzucamy do miski i blendujemy.
Do truskawkowego musu przekładamy przygotowaną wcześniej masę cukrową i ponownie blendujemy.
Gotową masę przelewamy do pojemników na lody i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie blendujemy powstałą masę sorbetową i wkładamy ponownie do zamrażarki. Po godzinie powtarzamy czynność jeszcze raz i odkładamy do zamrażalnika.
Po kilku godzinach w zamrażarce lody są gotowe!