Każdego, kto lubi tradycyjne tiramisu, na pewno zachwyci pomysł na ten deser! Pyszne tiramisu można łatwo przygotować w standardowym naczyniu żaroodpornym, a dodatkowo pięknie się w nim prezentuje.
Przepis na tiramisu
Składniki:
- 20-30 podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 60 ml likieru
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 paczka cukru wanilinowego
- kakao
Kawę zalewamy 100 ml gorącej wody, mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy, później dodajemy do niej cukry i na koniec serek mascarpone, wciąż miksując.
Ostudzoną kawę mieszamy z likierem. Biszkopty wykładamy na całym dnie naczynia. Następnie biszkopty lekko skrapiamy mieszanką kawy z likierem.
Na skropione kawą biszkopty nakładamy połowę masy serowej.
Cały proces powtarzamy, kolejno układając drugą warstwę biszkoptów, polewając je kawą i rozkładając krem.
Na sam koniec posypujemy wszystko kakaem i odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Do przygotowania tiramisu polecamy naczynia żaroodporne Termisil.