Dla jednych pytanie może zdawać się absurdalne, a dla innych przeciwnie. Nie chodzi jedynie o różnicę w wyglądzie, ale także w smaku, kaloryczności i prozdrowotności. Chcesz dowiedzieć się, co łączy, a co znacząco różni od siebie te dwa warzywa?
Sałata vs kapusta — Co je łączy?
- Niezaprzeczalnie, sałatę i kapustę łączy bardzo podobny wygląd.
- Zarówno sałata, jak i kapusta są niskokaloryczne.
- Obydwa warzywa mają wysoką zwartość błonnika i witamin.
Sałata vs kapusta — Jaka jest różnica?
- Chociaż wyglądem kapusta i sałata są do siebie zbliżone, to jednak należą do całkiem różnych rodzin warzyw. Sałata pochodzi z rodziny liściowatych, a kapusta należy do rodziny kapustowatych.
- Sałata zawiera 14 kcal w 100 gramach, a kapusta 25 kcal.
- Kapusta zawiera dwukrotnie więcej węglowodanów i trzykrotnie więcej błonnika niż sałata.
- Zawartość poszczególnych witamin w warzywach różni się dość znacznie. Sałata zawiera więcej Witaminy A, jednak pozostałe witaminy: C, K i B6 przeważają w kapuście.
- Kapusta zwykle przetworzona jest termicznie, przez co traci część witamin w niej zawartych, z kolei sałata najczęściej jedzona jest na surowo. Do gotowania kapusty szczególnie polecamy duże garnki emaliowane, które nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji.
- Warzywa różnią się znacząco także smakiem. Kapusta jest chrupiąca i lekko pieprzna, z kolei sałata ma znacznie mniej smaku, jest mdła i wodnista.
Pamiętaj: istnieją różne odmiany kapusty i sałaty, które mają różne profile składników odżywczych, tutaj porównałam kapustę białą i sałatę lodową.