Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Wegetariański pasztet z cukinii

Dziś międzynarodowy dzień wegetarianizmu i chociaż wegetarianką nie jestem, to chętnie próbuję bezmięsnych przepisów! Bardzo lubię gotować pod pretekstem różnych świąt, więc skoro dziś święto wegetarianizmu, to czas na pasztet z cukinii! Udało mi się dorwać ostatnie cukinie pozostałe jeszcze na moim małym poletku, pozostałe składniki właściwie zawsze mam w mojej kuchni i zabrałam się do roboty!

Przepis na pasztet z cukinii

Składniki

  • 3 cukinie
  • 5 ziemniaków
  • 4 duże jajka
  • 2 duże cebule
  • 70 g oleju
  • 60 g bułki tartej
  • pół główki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki chili
  • świeża pietruszka

Cukinię, ziemniaki i cebulę myjemy i obieramy. Następnie wszystkie warzywa ścieramy na tarce o małych lub średnich oczkach. Odstawiamy warzywa na kilka minut, a następnie bierzemy masę garść po garści i odciskamy z niej soki.

Do miski z odciśniętymi warzywami dodajemy olej, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą i wszystkie przyprawy.

Całość dokładnie mieszamy. Teraz przygotowujemy formę do pieczenia. Naczynie smarujemy cienko olejem i obsypujemy bułką tartą.

Pasztet pieczemy przez około półtorej godziny w temperaturze 190 st. C.

I gotowe, smacznego!