Czy wiecie, że dziś Światowy Dzień Jaja? Z tej okazji dzisiaj przepis na omlet, ale nie zwyczajny! Omlet na patelni zwykle sprawia dużą trudność mniej doświadczonym kucharzom. Problemem zwykle jest jego przewrócenie. Tutaj w przypadku omletu z piekarnika ten problem znika! Żeby nie było nudno, omlet ten przygotowałam z dodatkiem warzyw. Porcja w przepisie sprawdzi się dla dwóch – trzech kokilek lub jednego niedużego naczynia żaroodpornego.
Przepis na zapiekany omlet z cukinią
Składniki:
- 4 jajka
- 0,5 cukinii
- 50 g sera żółtego
- 1 pomidor
- 0,5 papryki
- świeża bazylia
- świeży koperek
- sól i pieprz
- masło
Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy przez parę minut. Bazylię i koperek kroimy drobno i dodajemy do jajek. Mieszamy ponownie.
Cukinię i ser żółty ścieramy na tarce. Pomidora oraz paprykę kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa wrzucamy do masy jajecznej, dodajemy do niej także większość sera żółtego i mieszamy.
Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Naczynie smarujemy masłem i zalewamy masą jajeczną. Górę posypujemy resztą sera żółtego i jeszcze odrobiną bazylii oraz koperku.
Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C. na 20 minut.