Sezon na dynie już w pełni, a za ledwie półtorej tygodnia Halloween! Nie każdego interesuje ta tradycja przebierania się w straszne stroje, chodzenia po domach i ozdabiania domu, warto jednak pomyśleć o przygotowaniu lampionu z dyni! Dlaczego? Robiąc ciasto dyniowe pozostanie nam cała zewnętrzna „skorupa”, którą fajnie w jakiś sposób wykorzystać. Dyniowy lampion nie musi być wcale straszny, w końcu możemy wyciąć w nim co tylko chcemy. Klimatyczny lampion z dyni wprowadzi w salonie odpowiedni nastrój, a dodatkowo… zapach! Gdy zapalimy świeczkę w dyniowym lampionie po mieszkaniu rozniesie się delikatny zapach karmelizowanej dyni. Nie ma więc czasu do stracenia i czas zabrać się za ciasto!
Przepis na ciasto dyniowe
Składniki:
- 2 szklanki miąższu z dyni
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 30 g orzechów włoskich
- 16 g cukru wanilinowego
Najpierw zabieramy się za dynie. Górę dyni odcinamy i przy pomocy łyżki oraz ręki wydrążamy miąższ. Będziemy potrzebować sam miąższ bez pestek.
Orzechy siekamy dość drobno.
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę oraz cynamon. Wszystko miksujemy jeszcze przez kilka minut.
Do powstałej masy dodajemy dynię i orzechy i mieszamy już jedynie łyżką.
Teraz przygotowujemy formę, może to być dowolna blacha, ja wybrałam tortownicę. Smarujemy formę masłem i obsypujemy mąką.
Całe ciasto przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Na około 45 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika możemy ozdobić je pestkami dyni lub cukrem pudrem.
Po inne przepisy na halloween zapraszamy tutaj: Co zrobić z dyni? Przepisy na Halloween i nie tylko