Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Co zrobić z nadmiarem rukoli?

Na pewno nie raz zdarzyło Wam się, że pozostało Wam nieco rukoli i trzeba było ją wykorzystać, zanim się zniszczy. Ja też tak miałam nieraz i byłam zmuszona znaleźć sposoby, jak nie zmarnować rukoli. Poniżej cztery moje ulubione przepisy z rukolą w roli głównej.

Przepis na pesto z rukoli

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 60 g słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli

Proporcje składników możesz dostosować do ilości rukoli, jaka Ci pozostała.

W pierwszej kolejności blendujemy słonecznik. Następnie obieramy czosnek, myjemy rukolę i dorzucamy do blendera. Dodajemy także pozostałe składniki i ponownie blendujemy aż do osiągnięcia jednolitej masy. Pesto należy przechowywać w lodówce.

Przepis na sałatkę z rukolą

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 100 g sera feta
  • 2 buraki
  • 20 g nasion słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Proporcje składników możesz dostosować do ilości rukoli, jaka Ci pozostała.

Buraki dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika, nagrzanego do 200 st. C. na 60 minut.

Następnie buraki ostudzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

Prażymy na patelni słonecznik. Oliwę, ocet i miód łączymy. Ser feta pokrusz.

Przygotowujemy miskę, w której zmieszamy wszystkie składniki.

Przepis na pizzę z rukolą

Przepis na ciasto do pizzy znajdziecie tutaj (Przepis na domową pizzę).

Składniki:

  • 35 g sera feta
  • 30 g sera żółtego
  • 20 g rukoli
  • 8 oliwek czarnych
  • 8 oliwek zielonych
  • 1 papryka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Na gotowe ciasto nakładamy koncentrat pomidorowy. Następnie ścieramy ser i posypujemy równomiernie.

Paprykę siekamy dość drobno i rozrzucamy po pizzy.

Tak przygotowaną pizzę pieczemy około 10 minut.

W tym czasie ser feta kroimy w kostkę. Po wyciągnięciu pizzy posypujemy ją serem i pieczemy jeszcze przez chwilę.

Po wyciągnięciu gotowej pizzy posypujemy ją umytą rukolą i oliwkami.

Przepis na Rukolę na ciepło

Składniki

  • 300 g rukoli
  • 1 łyżka masła
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Rukolę myjemy i smażymy na maśle przez kilka minut. Następnie odcedzić rukolę. Chili posiekać drobno i dodać do miseczki z rukolą, dodać sok z cytryny i przyprawić do smaku.