Na pewno nie raz zdarzyło Wam się, że pozostało Wam nieco rukoli i trzeba było ją wykorzystać, zanim się zniszczy. Ja też tak miałam nieraz i byłam zmuszona znaleźć sposoby, jak nie zmarnować rukoli. Poniżej cztery moje ulubione przepisy z rukolą w roli głównej.
Przepis na pesto z rukoli
Składniki:
- 100 g rukoli
- 150 ml oliwy z oliwek
- 60 g słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
Proporcje składników możesz dostosować do ilości rukoli, jaka Ci pozostała.
W pierwszej kolejności blendujemy słonecznik. Następnie obieramy czosnek, myjemy rukolę i dorzucamy do blendera. Dodajemy także pozostałe składniki i ponownie blendujemy aż do osiągnięcia jednolitej masy. Pesto należy przechowywać w lodówce.
Przepis na sałatkę z rukolą
Składniki:
- 100 g rukoli
- 100 g sera feta
- 2 buraki
- 20 g nasion słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
Proporcje składników możesz dostosować do ilości rukoli, jaka Ci pozostała.
Buraki dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika, nagrzanego do 200 st. C. na 60 minut.
Następnie buraki ostudzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
Prażymy na patelni słonecznik. Oliwę, ocet i miód łączymy. Ser feta pokrusz.
Przygotowujemy miskę, w której zmieszamy wszystkie składniki.
Przepis na pizzę z rukolą
Przepis na ciasto do pizzy znajdziecie tutaj (Przepis na domową pizzę).
Składniki:
- 35 g sera feta
- 30 g sera żółtego
- 20 g rukoli
- 8 oliwek czarnych
- 8 oliwek zielonych
- 1 papryka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Na gotowe ciasto nakładamy koncentrat pomidorowy. Następnie ścieramy ser i posypujemy równomiernie.
Paprykę siekamy dość drobno i rozrzucamy po pizzy.
Tak przygotowaną pizzę pieczemy około 10 minut.
W tym czasie ser feta kroimy w kostkę. Po wyciągnięciu pizzy posypujemy ją serem i pieczemy jeszcze przez chwilę.
Po wyciągnięciu gotowej pizzy posypujemy ją umytą rukolą i oliwkami.
Przepis na Rukolę na ciepło
Składniki
- 300 g rukoli
- 1 łyżka masła
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Rukolę myjemy i smażymy na maśle przez kilka minut. Następnie odcedzić rukolę. Chili posiekać drobno i dodać do miseczki z rukolą, dodać sok z cytryny i przyprawić do smaku.