Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Batoniki daktylowe na Dzień Zdrowego Jedzenia

Świętując Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, przychodzę dzisiaj z pysznym oraz szybkim przepisem na zdrowe batony energetyczne. To doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych do szkoły, na wycieczkę czy na podróż!

Przepis na batony daktylowe

Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 150 g płatków migdałowych
  • 15 g syropu daktylowego
  • 10 g siemienia lnianego
  • 10 g nasion chia

Do miski wrzucamy daktyle i zalewamy je wrzątkiem. Po około 15 minutach odcedzamy je i blendujemy.

Płatki migdałowe siekamy lub rozdrabniamy w młynku do kawy. Dodajemy do zblendowanych daktyli.

Do masy daktylowej dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.

Masę teraz wkładamy do niedużej blaszki lub formujemy ręcznie w prostokąt, który odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie powstałe ciasto możemy pokroić w dowolnej wielkości batoniki i gotowe!