Świętując Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, przychodzę dzisiaj z pysznym oraz szybkim przepisem na zdrowe batony energetyczne. To doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych do szkoły, na wycieczkę czy na podróż!
Przepis na batony daktylowe
Składniki:
- 200 g daktyli
- 150 g płatków migdałowych
- 15 g syropu daktylowego
- 10 g siemienia lnianego
- 10 g nasion chia
Do miski wrzucamy daktyle i zalewamy je wrzątkiem. Po około 15 minutach odcedzamy je i blendujemy.
Płatki migdałowe siekamy lub rozdrabniamy w młynku do kawy. Dodajemy do zblendowanych daktyli.
Do masy daktylowej dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
Masę teraz wkładamy do niedużej blaszki lub formujemy ręcznie w prostokąt, który odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie powstałe ciasto możemy pokroić w dowolnej wielkości batoniki i gotowe!