Dzisiaj, czyli trzynastego listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych! Z tej okazji nie mogło obyć się bez przepisu na to proste i pyszne danie! Placki ziemniaczane można uznać za polski wynalazek, chociaż podobna potrawa od dawna istnieje także w innych europejskich krajach. Poniższe składniki są podstawą do zrobienia placków ziemniaczanych, które można dowolnie uzupełniać. Jeżeli masz ochotę na placki ziemniaczane na słono, do masy możesz dodać sól i cebulę. Później na talerzu warto dodać do placków jakiś sos lub przyprawy. Jeśli wolisz placki ziemniaczane na słodko, po usmażeniu możesz uzupełnić je jogurtem naturalnym, syropem klonowym lub cukrem.
Przepis na placki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 20 g mąki pszennej
- olej do smażenia
Do starcia ziemniaków przyda się tarka o małych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy do miski. Starte ziemniaki warto zostawić na kilka minut, a następnie odciskamy z nich powstały sok.
Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i jajka i mieszamy dokładnie.
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie przy pomocy łyżki nakładamy na nią niezbyt duże porcje masy i rozprowadzamy, aby powstał płaski placek.
Placki smażymy na średnim ogniu po parę minut z każdej strony. W efekcie ostatecznym masa ziemniaczana nie powinna być surowa, a z zewnątrz placki mają być lekko rumiane.
Po smażeniu warto odkładać placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.