Za tydzień Andrzejki, jeżeli z tej okazji zaprosiłeś do siebie znajomych już czas, aby pomyśleć o tym, co będziecie robić i jakie przekąski warto przygotować na wieczór. Na pierwsze pytanie odpowiedź możesz znaleźć tutaj (Wróżby andrzejkowe dla dzieci i dorosłych). Co do przekąsek, przybywam z pomocą! Poniżej 4 szybkie przekąski na Andrzejki do przygotowania w domu.
Tortilla z kurczakiem
Składniki:
- 4 gotowe tortille
- 400 g pierś z kurczaka
- 100 g kukurydzy konserwowanej
- 1 jogurt grecki
- 4 łyżki śmietany
- 5 ząbków czosnku
- kilka liści sałaty
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- tłuszcz do smażenia
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa do kebaba
- sól i pieprz do smaku
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na niedużej ilości tłuszczu. Dodajemy do smaku przyprawę do kebaba i przyprawę do kurczaka. Przesmażonego kurczaka przerzucamy do miski.
Sałatę, pomidora, ogórka i paprykę myjemy. Pomidora kroimy na cieniutkie cząstki, a ogórka w półplastry. Paprykę siekamy na niezbyt grube paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
Do miseczki wrzucamy jogurt, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Teraz pozostaje złożyć całą tortillę w całość. Do placka wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy kurczaka i polewamy sosem, zawijamy tortillę i łapiemy od góry wykałaczką, aby się nie otwierała.
Sałatka gyros
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 100 g ogórków konserwowych
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 jogurt grecki
- 4 łyżki śmietany
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- przyprawa do kebaba
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na niedużej ilości tłuszczu. Dodajemy do smaku przyprawę do kebaba lub dowolne inne przyprawy.
Kapustę pekińską i pomidorki myjemy. Kapustę szatkujemy na mniejsze kawałki. Pomidorki rozkrajamy na połówki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki konserwowe wyciągamy z zalewy i kroimy w dużą kostkę.
Do miseczki wrzucamy jogurt, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na końcu pozostaje decyzja czy sałatkę przygotowujemy warstwową w dużej, przezroczystej misce, co będzie wyglądać bardzo efektownie. Czy stawiamy raczej na wygodę i podamy potrawę od razu rozłożoną na talerze.
Ciastka pieguski
Składniki:
- 130 g mąki pszennej
- 130 g czekoladowych kropelek
- 100 g masła
- 30 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy sól.
W drugiej, większej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i chwilę miksujemy.
Powstałą masę łączymy z mąką i czekoladą, mieszamy łyżką lub zagniatamy ręką. Zamiast czekoladowych kropelek można wykorzystać pokrojoną drobno czekoladę gorzką lub mleczną.
Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy z nich niewielkie kulki i zachowujemy odstęp przynajmniej kilku centymetrów. W piekarniku ciastka rozpuszczą się i rozpłaszczą.
Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Pieczarki w cieście serowym
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 50 g żółtego sera
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- bułka tarta
- oregano
- chilli
- sól i pieprz
- olej do smażenia
W głębokim talerzu mieszamy starty ser żółty, roztrzepane jajka i przyprawy. Mieszamy trzepaczką powoli, dodając mąki. Należy jej dodać tyle, aby ciasto zrobiło się dość gęste. Powinno osadzać się na pieczarkach gdy będziemy je w nim maczać.
Pieczarki myjemy, obieramy i odcinamy stwardniały koniec nóżki. Teraz pieczarki obtaczamy we wcześniej przygotowanej masie, a następnie obsypujemy bułką tartą dokładnie z każdej strony.
Pieczarki smażymy na oleju, który powinien sięgać co najmniej połowy wysokości pieczarki. Pieczarki smażymy z dwóch stron do miękkości.