Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Dzień Buraka – sałatka z buraczków

24 listopada to zwyczajny dzień… Chociaż nie do końca! W naszym kraju został on ochrzczony Dniem Buraka! Z tej okazji koniecznie trzeba przygotować coś z tego pysznego warzywa. Tym razem padło na standardową sałatkę, którą podaję do niedzielnego obiadu od lat.

Przepis na sałatkę z buraczków

Składniki:

  • 4 buraki ćwikłowe
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 biała cebula
  • 1 jabłko
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią spożywczą. Owinięte buraki wkładamy do brytfanny i do piekarnika na około półtorej godziny, w temperaturze 200 st.C.

Upieczone buraki odwijamy z folii i odkładamy do ostygnięcia. Następnie obieramy buraczki ze skóry i trzemy na tarce o grubych oczkach.

Jabłko myjemy, obieramy i podobnie ścieramy na tarce.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie drobno kroimy ogórki.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy olej, cukier i sok z cytryny. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą.