24 listopada to zwyczajny dzień… Chociaż nie do końca! W naszym kraju został on ochrzczony Dniem Buraka! Z tej okazji koniecznie trzeba przygotować coś z tego pysznego warzywa. Tym razem padło na standardową sałatkę, którą podaję do niedzielnego obiadu od lat.
Przepis na sałatkę z buraczków
Składniki:
- 4 buraki ćwikłowe
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 biała cebula
- 1 jabłko
- 50 ml oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Buraki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią spożywczą. Owinięte buraki wkładamy do brytfanny i do piekarnika na około półtorej godziny, w temperaturze 200 st.C.
Upieczone buraki odwijamy z folii i odkładamy do ostygnięcia. Następnie obieramy buraczki ze skóry i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Jabłko myjemy, obieramy i podobnie ścieramy na tarce.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie drobno kroimy ogórki.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy olej, cukier i sok z cytryny. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą.