Istnieje świąteczna wersja herbaty, a kawa? Jak najbardziej też! Czy wyobrażacie sobie smak bardziej świąteczny niż pierniczki? Ja też nie i dlatego moja świąteczna kawa ma właśnie smak piernika! Wykonanie kawy jest banalnie proste, a smak jest doskonały. Taka kawa przypadnie do gustu każdemu, kto lubi kawę i pierniczki.
Przepis na kawę pierniczkową
Składniki:
- 160 ml espresso
- 2 łyżki mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki miodu
Do emaliowanego garnuszka przelewamy kawę, dodajemy przyprawę, miód i syrop klonowy i gotujemy chwilkę na małym ogniu.
Po 2 minutkach ściągamy garnuszek z palnika i dodajemy mleko. Mieszamy i gotowe! A jeśli potrzebny Ci idealny przepis na poncz świąteczny w trzech odsłonach, również znajdziesz go na naszej stronie!